U okviru projekta “Staza stare pruge” danas je u Vitezu u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB održana dodjela certifikata za cikloturističke vodiče. Kompletna obuka za cikloturističke vodiče provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima zemalja i regije te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uslovima.

 

Kako je istaknuo direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvatao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla, a danas je završen posljednji dio terenske obuke što je rezultiralo dodijelom certifikata, te je uručeno 17 certifikata za cikloturističke vodiče sa područja Srednje Bosne.

-Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana  što nam je  slijedeći korak kako bi Srednja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. –  kazao je Matošević.

Matošević je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici  dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

– Sada je Srednja Bosna  spremna da oganizirano prihvata cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprijnijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze na području Srednje Bosne, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane. –  kazao je Matošević.

This slideshow requires JavaScript.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno  doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući  „Ćirinoj stazi“ biciklistički potencijali se uveliko povećavaju u Srednjoj Bosni .

– Prvi kometari  biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inostranstva,  tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro  viđati dosta  novih turista  ali i da će također zaživjeti i novo zanimanje na ovom području. –  istaknuo je Zorić.

Matošević je također istaknuo da je izuzetno zadovoljan odzivom polaznika i interesovanjem za cikloturizam, s obzirom da su u obuci učešće uzeli predstavnici svih biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Srednjobosanskog kantona kao i određene zainteresirane grupe iz oblasti turizma.

Petar Marković  iz Busovače, dobitnik certifikata  je kazao da na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru,te da se zahvaljuje Turističkoj zajenici SBK/KSB na angažmanu u razvoju biciklizma.

– Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru  koristiti kao aranžamane za truriste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom i proširti te ture i koristiti sve alate Turističke zajednice SBK/KSB. –  kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba „Tempo“  Kanita Bućar istaknula je da se bavila takmičarskim dijelom biciklizma kako mtb tako i cestovnim

– Ovo je jedan veliki podsticaj, te ću se manje baviti takmičarskim dijelom a više se posvetiti promoviranju biciklizma, a smatram da je posebno lijepo  vidjeti ženu koja promoviše  zdrav i lijep sport . Namjera mi je organizovati ture po našoj Srednjoj Bosni, te afirmisati zdrav način života ali i motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam. –  poručila je Bućar.

Projekt “Staza stare pruge” podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH.