Portla Klix danas je proveo prvu predizbornu anketu u kojoj su svoje čitaoce pitali za koga će glasati 2. Oktobra kada budu birali tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Anketa je bila otvorena danas do 15 sati. Glasati je bilo  moguće jednom sa jednog uređaja. Moguće je bilo glasati samo iz BiH.

 

Prilikom glasanja za člana Predsjedništva BiH Federacija BiH je jedna izborna jedinica i birači će 2. oktobra dobiti glasački listić na kojem će moći glasati ili za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog ili iz reda hrvatskog naroda.

Prema ovoj anketi najviše glasova u Federaciji BiH, kada je u pitanju bošnjački član Predsjedništva BiH  dobio je Denis Bećirović 42 posto, slijedi Bakir Izetbegović sa 24 posto i Mirsad Hadžikadić sa šest posto.

Kada je u pitanju hvratski član Predsjedništva BiH Željko Komšić osvojio je 24 posto glasova, a Borjana Krišto šest posto glasova.

Portal Klix proveo prvu predizbornu anketu za izbor članova Predsjedništva BiH

Republika Srpska je druga izborna jedinica koja bira člana Predsjedništva iz tog entiteta. Kada je u pitanju član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda najviše glasova dobio je Vojin Mijatović 61 posto, Mirko Šarović 20 posto, a Željka Cvijanović 10 posto …

-Ovo je prva anketa u prvoj sedmici predizborne kampanje. Identičnu anketu ćemo objaviti i pred sami kraj predizborne kampanje, kako bismo pokušali predočiti puls javnosti i da li se mišljenje javnosti promijenilo u toku kampanje. Rezultati ankete ne odražavaju cjelokupnu sliku javnog mnijenja, već isključivo stavove čitatelja Klix.ba. Svaki pokušaj zloupotrebe ankete bit će uočen i zaustavljen uz mogućnost ranijeg zatvaranja opcije glasanja. – poručili su sa portala Klix.ba.