Džamija u Kaćunima je impozantna građevina, a iskreno se nadam da će je vjernici svojim prisustvom oživjeti, da će biti mjesto njihove molitve i nade. Kaćuni su dobro mjesto, poručio je reisu-l-ulema Kavazović

 

Uz prisustvo nekoliko hiljada vjernika i zvanica u Kaćunima je danas svečano otvorena nova džamija pri Medžlisu Islamske zajednice Busovača.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ Safet Softić, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija zeničiki Mevludin ef. Dizdarević, brojni imami, predstavnici političkog i javnog života, kao i predstavnici Katoličke crkve s područja Srednjobosanskog kantona (SBK).

Reisul-ulema Kavazović je ovom prilikom naglasio kako je džamija kompas i temelj duhovnog bića vjernika, javila je Novinska agencija MINA.

-Džamije su Allahove kuće, ali i mjesta našeg okupljanja i naše radosti. Džamija u Kaćunima je impozantna građevina, a iskreno se nadam da će je vjernici svojim prisustvom oživjeti, da će biti mjesto njihove molitve i nade. Kaćuni su dobro mjesto. – poručio je Kavazović.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović ukazao je na važnost džemata Kaćuni, kako za Muftijstvo travničko, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

-Brojnost današnjeg skupa jasno kazuje o tome koliko nam znači ovaj čin, te kazuje koliko je objekat lijep i kakve pobožne džematlije ima. Obradovani smo. Mi gradimo džamije zbog potrebe, a ne zbog nekog inata ili prkosa. Izgradnjom ove džamije postajemo jedninstveniji i bolji. – kazao je Adilović.

Glavni imam MIZ Busovača hafiz Adnan ef. Srebrenica kazao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u historiji džemata Kaćuni.

-Medžlis Islamske zajednice Busovača je u proteklom periodu sagradio veliki broj džamija, mesdžida. Za sve to bilo je potrebno mnogo rada, truda, dogovoranja, ali kada postoji dobar nijjet, svi poslovi će biti realizovani.-  istaknuo je on.

Imam džemata Kaćuni Eldin ef. Buljina također je naglasio da je otvorenje džamije višedecenijski san džematlija Kaćuna.

-Ovo je veliki dan. Gradnja džamije je završena 2019. godine, ali smo zbog pandemije bili prinuđeni sačekati sa otvorenjem. Hvala Bogu, dočekali smo i ovo. – izjavio je Buljina.

Na svečanosti otvorenja prisutnima su se prigodno obratili i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, te načenik Busovače Asim Mekić. Vakifi džamije u Kaćunima su Nijaz i Senad Orman.