Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa , danas je na platou Gostilj na planini Vlašić održana Izložba krave muzare i ovce pramenke i Sajam travničkog sira.

 

Izložba krava mizara okupila je je 28 uzgajivača, te preko dvadeset uzgajivača ovce pramenke i proizvođača travničkog sira. Načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, otvorio Izložbu krave muzare i ovce pramenke i Sajam travničkog sira.

Učesnicima i gostima obratio se i osnivač ove manifestacije i predsjednik Organizacionog odbora Sajma, Vahid Skrobo koji je uručio zahvalnice i plaketu. Plaketa je uručena Travničaninu, čuvenom bh. glumcu Josipu Pejakoviću.

U konkurenciji proizvođača krava muzara najuspješniji je bio Bećir Sefer, ispred Abdulkadira Kasumovića i Mate Biljake.

This slideshow requires JavaScript.

Luka Biljaka uzgojio je najbolje mjuzne ovce, a na drugoj I trećoj poziciji su Muhamed Kapo i Nahid Mehić.Najbolji uzgajivač rasplodnih dvizica je Hazir Sefer, te drugoplasirani Luka Biljaka i trećeplasirani Emsad Fuško.

U kategoriji proizvođača rasplodnih ovnova pobjedio ovan čiji vlasnik Emsad Fuško, ispred Luke Biljake i Nahida Mehića.

Najbolji travnički sir proizveo je Smail Sefer, drugo mjesto po ocjeni žirija je sir kojeg je proizveo Hazir Sefer, a treće mjesto osvojio je Emsad Fuško.

U stručnom žiriji bili su ugledni profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Udruženje poljoprivrednika i stočara “Karaula – Vlašić” bilo je i ove godine uspješan organizator  Izložbe krave muzare i ovce pramenke, te Sajam travničkog sira.

Vlašić - Gostilj: Smail Sefer najbolji proizvođač travničkog sira