Izložba “Sevdah/Selvans” mladog italijanskog autora Đan Luke Palacola (Gian Luca Palazzolo), na društvenim mrežama poznatijeg kao Libicocco,  otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

 

Autor je kako kaže, inspiraciju za ovu izložbu dobio 2019. godine kada je prvi put čuo riječ “sevdah” tokom boravka u Sarajevu na istoimenoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji.

– Istraživao sam značenje te riječi i slušao modern interpretacije sevdaha i odlučio da taj osjećaj bola i ljubavi prenesem na papir. Povezao sam to sa prirodom odnosno etruščanskim božanstvom koje štiti šume imena Selvans i zato je izložba dobila naziv Sevdah/Selvans. Grane i cvijeće koje izlaze iz glava mojih likova na slikama izgledaju istovremeno lijepo i bolno, a upravo je takav sevdah, pun ljubavi I bola – kazao je Palacolo na otvorenju.

Izložbu čini dvanaest akvarel slika na papiru, od kojih svaka prikazuje imaginarni lik, pripadnika paganskog plemena ljudi, koji žive u potpunoj simbiozi s biljkama i drvećem, koje iz njih izrasta, odnosno proizlaze iz njihove kože, s njihovih ruku i lica.

This slideshow requires JavaScript.

Pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u Sarajevu i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Predjednik UO Fondacije Armin Omerović kazao je da je izložba “Sevdah/Selvans” jedan od 120 projekata koje je ove godine podržala Fondacija.

– Sretan sam da je ovaj mladi umjetnik koji dolazi iz druge zemlje uzeo upravo sevdah za inspiraciju i napravio ova predivna djela. Mi ćemo svakako nastaviti podržavati ovakve projekte i umjetnike jer zbog toga Fondacija i postoji  – kazao je Omerović.

Izložbu je otvorio ambassador Republike Italije  Marko Di Ruca (Marco Di Ruzza) kazavši da uvijek rado podržavaju projekte koji jačaju partnerstvo i kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Italije.

Izložbi je prisustvovao I interpretator sevdaha Božo Vrećo čiji je portret jedan od centralnih djela postavke, a nalazi se i na najavnom plakatu izložbe.

Vrećo je ovom prilikom najavio da će upravo umjetnik Palacolo ilustrirati njegovu slijedeću knjigu.