Skupština Srednjobosanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Budžet za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 305,7 miliona KM. U izjavi za medije ministrica financija SBK, Mirjana Plavčić (HDZ BiH) naglasila je kako je Skupština SBK sa 23 glasa “ZA” usvojio Prijedlog budžeta za 2023. godinu koji je za oko 11 posto veći u odnosu na izmjene budžeta za 2022. godinu.

 

 

-Ova Vlada se trudila i mislim da je postigla rezultat, da je napravila maksimalan spoj socijalne i razvojne komponente, pri tom brinući o financijskoj stabilnosti za koju se općenito zalaže Vlada SBK u ovom mandatu. Vodili smo računa o svim budžetskim korisnicima, zakonskim obvezama kantona te o programima pojedinih ministarstava i sektora. Ono zbog čega se sveukupno zadovoljno osjećamo jest to što je ovo rekordni budžet. U mnogim sektorima života i rada postignuti su rezultati i izdvajanja o kojima smo mogli samo sanjati. Postigli smo najbolji mogući balans među svim budžetskim korisnicama i budžetu kao takvom dali i razvojnu dimenziju, što potvrđuje planiranih 35 miliona KM za kapitalna ulaganja i transfere”, naglasila je između ostalog ministrica Plavčić.

Travnik: Usvojen budžet SBK u iznosu od 305 miliona KM
Ministrica Plavčić: Rekordan budžet SBK

Ministrica Plavčić je istaknula i planirano povećanje osnovice za plaće budžetskim korisnicima.

-Osnovica plaća proračunskim korisnicima u SBK u Prijedlogu Budžeta SBK za 2023. godinu povećana je za 10 post, te iznosi 363 KM. U usporedbi sa 2022. godinom izdaci za plaće odnosno troškove uposlenih su veći za 16,5 posto ili skoro 26 miliona KM. Uz brojne transfere iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, braniteljske populacije i sl., ovo je najveća socijalna vrijednost usvojenog Proračuna. – istaknula je ministrica Plavčić.