JU Gradska biblioteka Travnik, JU Centar za kulturu općine Travnik i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Travnik okviru programa „513. Dana Ajvatovice“ na Otvorenoj književnoj sceni Gradske biblioteke u Travniku sinoć su upriličili promociju sabranih djela palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša koje je preveo Džemo Redžematović.

 

Promotori su bili Kemal Musić (Crna Gora), Džemo Redžematović (Crna Gora), Hadžem Hajdarević (Bosna i Hercegovina) i Dženan Kos (Bosna i Hercegovina).

Mahmud Derviš je pjesnik koji je dao glas borbi palestinskog naroda te spada u red najznačajnijih arapskih i svjetskih pjesnika modernizma i postmodernizma.

Promovisana sabrana djela palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša

Počasni gost Gradske biblioteke Travnik na promociji sabranih djela Mahmuda Derviša bio je crnogorski i bošnjački književnik Zuvdija Hodžić.

Hodžić u Crnoj Gori ima status istaknutog stvaraoca u kulturi.  Romani i knjige pripovijedaka objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i talijanskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrada „Pero Ćamila Sijarića” i „Stefan Mitrov Ljubiša”. Zastupljen je u u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.