Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije saopćili su da ne razmatraju mogućnost protestnih okupljanja i eventualnog štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije.

– Lažne navode Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine o mogućnosti organizacije štrajka policijskih službenika Federalne uprave policije danas je demantovao i Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a koji jedini ima reprezentativnost kod Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao poslodavca. – kazali su u saopćenju.

Tvrde da se lažnim navodima o protestima i štrajku policijskih službenika Federalne uprave policije nanosi direktna šteta Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Federalnoj upravi policije i kompletnom sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine koji je, kako kažu, spreman da se uhvati u koštac sa svim sigurnosnim izazovima.

FEDERALNI MUP i FUP DEMANTUJU NAVODE SINDIKATA

– Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić i kompletna Vlada Federacije BiH ni po kojim parametrima, osim možda po tendencioznim i zlonamjernim, ne zaslužuju da se dovode u negativan kontekst posebno ako se uzmu u obzir napori koje ulažu u poboljšanje statusa policijskih službenika. – kazali su.

Također su istakli da je Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine iskoristio gostoprimstvo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, koji su Upravnom odboru navedenog sindikata dali dozvolu za korištenje sale u sjedištvu ovog ministarstva za potrebe održavanja sjedinice, a kako bi iz njihove kuće poslali poruke usmjerene protiv strateških interesa Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Policija u Federaciji BiH prijeti protestima i eventualnim štrajkom

 

– Taj strateški interes je usvajanje kućnog kolektivnog ugovora koji će poboljšati status svih policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije. Samo subjektima koji rade protiv interesa policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije može biti cilj da opstruiraju kućni kolektivni ugovor koji vodi do poboljšanja statusa svih zaposlenih. – naglašeno je u saopćenju.

Ističu da se o poboljšanju statusa, kroz kućni kolektivni ugovor, neće pitati Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine već reprezentativni Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je strana u pregovaračkom postupku.

(Agencije/foto: Arhiva)