U cilju unapređenja saradnje i pružanja podrške Dobretićima, najmlađoj općini Federacije BiH, delegacija Federacije BiH, na čelu s predsjednicom Federacije BiH, Lidijom Bradarom, po prvi put posjetilo je ovu općinu.

U pratnji predsjednice bili su: Andrijana Katić, federalna ministrica prometa i komunikacija,  Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva; Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB i zastupnik u Saboru RH,  te Marko Saraf, zastupnik u Parlamentu FBiH.

 

Glavni cilj posjete bio je istražiti mogućnosti za poticanje razvoja turizma i poljoprivrede, s posebnim fokusom na unapređenje putne infrastrukture. Dionica regionalnog puta R413 B, koja vodi od Gostilja u općini Travnik prema Dobretićima, istaknuta je kao prioritet. Ovaj ključni put, trenutno neasfaltiran, smatra se žilom kucavicom za lokalno stanovništvo, čije bi asfaltiranje znatno pridonijelo razvoju općine.

Delegacija je toko  posjete održala sastanak s načelnikom općine Dobretići, Ivom Čakarićem, te obišlo radove na izgradnji poslovne zgrade i skladišta JKP “ViK Dobretići”. Također, posjetili su i preduzeće Pougarka d.o.o., koje predstavlja važan segment lokalne poljoprivredne i peradarske industrije, s naglaskom na proizvodnju jaja s više od 4.000 koka nosilja.

This slideshow requires JavaScript.

Načelnik Ivo Čakarić, inženjer građevine i povratnik u Dobretiće, istaknuo je napredak u infrastrukturi zahvaljujući odgovornom radu, s posebnim naglaskom na potrebu asfaltiranja i uređenja ključne dionice puta R413 B. Ovaj projekt se smatra ključnim za daljnji razvoj poljoprivrede, turizma i društvenog života općine Dobretići.

S obzirom na njegovu važnost, izaslanstvo je prepoznalo potrebu za konkretnom podrškom i obećalo pomoć koja će uključivati planove za uređenje i asfaltiranje ključne dionice puta. Kako bi se osigurala realizacija ovog projekta, planirana je saradnja Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, te Kantonalne direkcije za puteve SBK/KSB.

Predanost federalnih zvaničnika razvoju Dobretića pokazuje snažnu podršku malim zajednicama u BiH, naglašavajući važnost saradnje i investicija u infrastrukturu i lokalnu ekonomiju. Ova posjeta simbolizira korak naprijed u osiguranju bolje budućnosti za Dobretiće, stvarajući temelje za održivi razvoj i boljitak.