Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je sjednici Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici poljoprivrednih udruženja, Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH i Seljačkog saveza FBiH.

Na sastanku je raspravljano o nacrtu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027. koji tek treba da bude utvrđen od Vlade Federacije BiH i upućen u parlamentarnu proceduru.

Sudionici sastanka naglasili su potrebu što hitnijeg usvajanja Strategije koja bi omogućila pravovremeno kreiranje Programa novčanih podrški u poljoprivredi i pravovremene isplate sredstava poljoprivrednim proizvođačima.

-Sudionici sastanka iskazali su opredijeljenost i volju da Vlada na prvoj narednoj sjednici uvrsti Strategiju i utvrdi Nacrt te isti dostavi Parlamentu Federacije BiH na razmatranje i usvajanje. Ministarstvo na čijem sam čelu provelo je sve procedure oko izrade strategije, javnih konsultacija i razmatranja pristiglih prijedloga i sugestija. – kazao je ministar Hrnjić.

Ministar Hrnjić ukazao je na činjenicu da je održao brojne sastanke s poljoprivrednicima u FBiH, obišao sve kantone, razgovarao s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti te potcrtao važnost dijaloga u kojem se vrednuje struka i kreiraju preduvjeti za poboljšanje razvoja sektora poljoprivredne proizvodnje.

Ministar Hrnjić: Članovi Odbora za poljoprivredu i predstavnici udruženja saglasni da je Strategiju potrebno usvojiti što prije

-Očekujem da se Nacrt Strategije nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH koja treba utvrditi Nacrt Strategije i uputiti Parlamentu FBiH. I ovom prilikom skrećem pažnju da je potrebno što hitnije usvojiti Strategiju kako redovnost isplata novčanih podrški u 2024. godini ne bi došla u pitanje odnosno kako ne bismo imali kašnjenja u isplatama sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima. – kazao je ministar Hrnjić.