U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini, u Travniku, na Vlašiću,  od 03. do 05. maja 2024. godine održat će se 19. Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu.

 

Svoje učešće na 19. SP potvrdile su ekipe, reprezentacije građana i građanki BiH iz: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Belgije, Švicarske, Švedske, Danske, Norveške, Finske, Turske, Engleske, Holandije, Njemačke, Italije i Luksemburga.

Planirani dolazak svih ekipa na Vlašić je petak 3. maj, a svi mečevi će biti odigrani u subotu, 4. maja 2024. godine, u sportskoj dvorani hotela “Sunce”. Žrijebanje će biti u petak, 3. maja 2024. godine, u 18 sati, u hotelu “Sunce” na Vlašiću.

Titulu šampiona bh. dijaspore u futsalu branit će ekipa naših državljana  iz Belgije koja je u finalu prošlog SP koje je održano u Sarajevu pobijedila ekipu iz Švedske.

TRAVNIK – VLAŠIĆ: Počinje 19. Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu

SP-a bh. dijaspore u futsalu je najmasovniji oblik okupljanja mladih iz BiH ili porijeklom iz BiH koji žive u dijaspori. Prvo prvenstvo je bilo organizıvano u Linzu, Austrija, nakon toga održavano je svake godine u drugoj zemlji i zasnovano je na principu okupljanja mladih iz 16 država svijeta i po osnovu jedna zemlja – jedna ekipa (jednu zemlju može predstavljati samo jedna ekipa).

Ovogodišnje Prvenstvo organizuje se uz podršku i partnerstvo Općine Travnik. Visoki pokrovitelj ovogodišnjeg SP je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.

Sportski spektakl na Vlašiću biće popraćen i nizom sadržaja kulturnog, zabavnog i informativnog karaktera. Prije takmičarskog dijela programa, u petak, 3. maja 2024. godine održat će se i sastanak rukovodstva SSD BiH, a planirani su i susreti sa predstavnicima Travnika i ministarstava BiH nadležnih za dijasporu.