Danas je u Vitezu  održan pedijatrijski simpozij  na temu “DHA suplementacija i kvalitet života djece”  koji je organizovan od strane Udruženja neonatologa i intenzivista FBIH i kompanije 4U pharma. Simpozij je okupio stručnjake iz oblasti pedijatrije cijelog SBK/KSB, a predvodila ga je prof.dr Hajrija Maksić koja je na kraju istakla važnost ovog skupa i razmjene naučnih činjenica iz ove oblasti.

 

Razgovaralo se na temu  ishrane majčinim mlijekom tj. dojenja, te suplementacije najosjetljivije populacije sa DHA omega 3 masnim kiselinama, kao najvažnijim hranjivim nutritijentom za razvoj mozga i vida kod djece.

– Nizom dugogodišnjih istraživanja potvrđene su prednosti majčinog mlijeka za zdravlje, rast i razvoj djece, a tako i za zdravlje njihovih majki. Veliki izazov svim zdravstvenim profesionalcima koji brinu o djeci od najranije dobi jeste da se djetetu ne oduzme pravo na biološki ispravnu i najbolju prehranu majčinim mlijekom. U prehrani dojilja posebnu pažnju treba posvetiti majčinom unosu masnih kiselina,  a vezano za pravilnu ishranu. Naše nacionalne smjernice su da je potrebna suplementacija sa DHA/ Babytol DHA kod novorodenčadi i dojenčadi do kraja druge godine zbog normalnog razvoja vida i kao važne strukturne komponente mozga i nervnog tkiva. Suplementacija započinje još intrauterino u zadnjem trimestru trudnoće sa preparatom Pregnatol DHA. – kazala je doc.dr. Indira Abdulović.

This slideshow requires JavaScript.

Simpoziju su prisustvovale i medicinske sestre koje rade sa djecom u PZZ, te u porodilištima, kao i patronažne sestre. Nakon više stručnih predavanja i prikaza slučaja iz prakse i literature na temu dojenja i suplementacije kod dojenčadi uslijedila je opsežna diskusija i donijeti su zaključci.

S obzirom da majčino mlijeko ne sadrži dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, a da trudnice i dojilje ne unose 400-500 grama plave morske ribe sedmično ishranom, zaključak Udruženja pedijatara, pozivajući se na zvanične preporuke evropskih udruženja, je da je potrebno suplementirati dojenčad od 8. dana do druge godine života, a naročito kontinuirano u prvoj godini života sa 100 mg DHA omega-3 masnih kiselina dnevno.

Iz Udruženja Udruženja neonatologa i intenzivista FBIH su izrazili nadu  da će u skorije vrijeme biti organizovano jos sličnih skupova koji će nam donijeti mnogo novih saznanja iz oblasti pedijatrije i samim tim učiniti kvalitetnijim  rad. Izrazili su zahvalnost  predstavništvu kompanije 4U pharma na pruženoj mogućnosti na organizovanju jednog ovakvog skupa.