Gradić Kreševo, smješten u središnjoj Bosni, baštini dugu i slavnu povijest rudarstva i  kovačije. Još za vrijeme bosanskog kraljevstva, kreševsko rudogorje je bilo značajan izvor prihoda za kraljevsku riznicu. Uz tradiciju kovačkog zanata sačuvana je i tradicija potkivanja jaja.

 

Stoljećima su se znanja i umijeća u vezi sa kovačkim zanatom prenosila s generacije na generaciju da bi danas kreševsko potkovano jaje ostalo trajnim simbolom kovačke izvrsnosti  i čuvanja duha ovog mjesta slavne prošlosti. Danas se u Kreševu više ne vade rude, ali sačuvana je tradicija kovačkog zanata i potkivanja jaja. Prema narodnoj predaji, umijeće potkivanja jaja bilo je svojevrsni ispit svakog mladog kovača, šegrta, i to prije njegove ženidbe.

Tradicija potkivanja jaja: Umijeće potkivanja jaja bilo je ispit svakog mladog kovača, šegrta, i to prije njegove ženidbe!

Naime, ako bi mladić znao potkovati jaje to je bio znak njegove zrelosti, odnosno sposobnosti da uzdržava svoju obitelj. Kada bi priznanjem svojih majstora položio ispit mladi kovač bi potkovano jaje stavio u prozor što je bio znak njegove spremnosti za ženidbu.

Danas se koriste razni znakovi za ukrašavanje jaja, boje se raznim tehnikama, ali ono što im je zajedničko je da jaje mora biti potkovano.  Više generacija porodice Ivičević prenosi sa koljena na koljeno ovu lijepu tradiciju.

 

 

K.K.