Iz općine Travnik obavijestili su korisnike usluga Centra za pružanje usluga građanima, područnih i mjesnih ureda da Općina Travnik da se izvodi  iz matičnih knjiga nabavljaku od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH koje je nadležan za njihovo izdavanje i provođenje konkursne procedure za nabavku.

– Općina Travnik, kao i brojne druge Općine/Gradovi su iscrpile posljednje zalihe rodnih listova.

 

 

Zbog nemogućnosti Općine Travnik da izvrši nabavku izvoda do okončanja konkursne procedure, predlažemo prelazno rješenje, kako bi ublažili navedeni problem, a stranke bile u mogućnosti da ostvare svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih.

Izvod iz matične knjige rođenih je trajni dokument, te predlažemo da osobe koje ga već posjeduju, kopiraju i ovjere i predaju, a da original zadrže kod sebe.

Također, molimo državne organe, školske i druge ustanove i institucije koje imaju namjeru raspisivati konkurse, oglase, pozive i slično u narednom periodu, da uzmu u obzir trenutnu situaciju vezanu za nedostatk izvoda iz matične knjige rođenih, te da potencijalni kandidati rodni list neće moći dobiti na prijemnim šalterima Općine Travnik, ali i da Općina Travnik u te svrhe može izdati Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih.

Molimo sve građane i korisnike usluga Općine Travnik za razumijevanje zbog situacije u kojoj smo se našli, ne svojom krivicom. – saopćeno je iz Općine Travnik.