Sada već davne 1979 godine, nešto više od stotinu učenica i učenika prve generacije medicinske škole u Travniku, krenulo je životnim putevima, koji su ih nosili na različita mjesta diljem zemaljske kugle.

 

Neki su se zaposlili u bolnicama i domovima zdravlja u srednjoj Bosni, drugi  u Republici Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji , Švicarskoj, SAD….,gdje su uz medicinsko znanje, liječili dušom, treći upisali i završili fakultete.

I 45  godina, nakon završetka medicinske škole njih nešto više od 20  iz sva tri razreda, sa profesoricom  Zdenkom Malenica prisustvovalo je ČASU RAZREDNOG, na kojem su oživjeli uspomene. Na ovom času nije bilo govora o školskom uspjehu, koji se mjerio ocjenama od jedan do pet, nego o  školi što se životom zove,koju su kako je kazala profesorica Malenica, svi uspješno završili.

45 godina mature prve generacije medicinske škole u Travniku (FOTO)

Nažalost, mnogi  profesori i profesorice, kolegice  i kolege  školu života su napustili i nisu više među živima. Njima pokoj i rahmet. Nakon prozivke, druženje i dogovor da se u septembru naredne godine  ponovo okupe  u Travniku i obilježe POLA STOLJEĆA od formiranja prve medicinske škole u srednjoj Bosni.

tekst: Nađa Ridžić

foto: Seno Begičević