Na Vlašiću je počeo IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine koji organizuju Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine, uz suorganizatore Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske i Arhivističko udruženje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Pokrovitelj ovogodišnjeg Kongresa je Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Ovaj kongres je u znaku velikih jubileja: 70 godina djelovanja strukovnog arhivističkog udruženja u Bosni i Hercegovini i 70. – godišnjice rada Arhiva u Travnik.

Vlašić: Otvoren IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

Prisutne su u ime organizatora pozdravili Spomenka Pelić, direktorica Kantonalnog arhiva Travnik i Vladan Vukliš, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH.

O “arhivskim radnicima tim entuzijastima bez granica”, govorio je Sejdalija Gušić, predsjednik Arhivističkog udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlašić: Otvoren IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

Na otvaranju kongresa dodjeljene su plakete, priznanja i zahvalnice.

Dobitnik Plaketa Arhivističkog udruženja BiH je Šaban Zahirović, zahvalnice za svesrdnu podršku radu i unapređenje arhivske djelatnosti na prostoru SBK dodjeljene su premijeru SBK, Tahiru Lendi i ministru obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Bojanu Domiću.

Vlašić: Otvoren IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

Učesnicima kongresa obratili su Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku, Suada Karajko, pomoćnica načelnika Općine Travnik i Samer Dolovac, direktor Ureda Turističke zajednice Općine Travnik.

Vlašić: Otvoren IV kongres arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

U povodu 70 godina rada Arhiva u Travniku zahvalnice za nesebičan trud, predanost i izvanredan doprinos u radu arhivske službe i unapređenju arhivske djelatnosti dodjeljene su Vladimiru Jeriću, Jasmini Hopić, Branku Golubu, Amiri Hodžić, Melći Mehić, Enesi Bečić i Mesudu Opardiji.

K.K./ foto: FotoMedia