U Sarajevu je počela sa radom Fondacija „Olimpijada znanja“ koja u fokus svoga djelovanja stavlja jačanje i promjene odgojno – obrazovnog sistema sa ciljem sticanja funkcionalnog znanja kod djece, učenika i studenata.

 

Osnivači ove nevladine i neprofitne organizacije su akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, zatim emeritus, prof. dr. Željko Šain, kao i mr. oec. sci. Muhamed Pilav uspješni poduzetnik sa domaćim i inozemnim iskustvom.

Svrha rada Fondacije je, kako se navodi, unaprijeđenje kompetencija djece kroz podizanje statusa učitelja i jačanje funkcionalnog znanja. Fondacija će stipendirati nadarene učenike i studente, provoditi edukacije za djecu, roditelje i naučno – nastavno osoblje, i organizirati natjecanja u znanju iz različitih disciplina.

-Znanje je jedina istinska snaga i moć koja čovjeka i civilizaciju vodi ka prosperitetnoj budućnosti. Da bi znanje bilo učinkovito mora imati prave sadržaje i uređen sistem. To omogućava Fondacija “Olimpijada znanja”. Cijeli svoj život posvećujem sticanju i primjeni humanih produktivnih znanja za dobrobit čovjeka i društvene zajednice. To je smisao života. Pridružite nam se i vi u ostvarenju najplemenitijih ciljeva kroz Fondaciju i slične oblike angažmana. Za našu ljepšu budućnosti. –  kazao je tim povodom emeritus prof. dr. Željko Šain, član Upravnog odbora Fondacije.

Kao strateški izazov u Fondaciji su odredili “imperativ da se do 2028. osigura svakom djetetu u Bosni i Hercegovini blistavo djetinjstvo u izvrsnim vrtićima, istovremeno težeći da do 2040. svaki učenik raspolaže funkcionalnom pismenošću, a naša zemlja zauzme mjesto među 20 najboljih prema relevantnim međunarodnim standardima funkcionalnog znanja, poput PISA testova.”

– Filozofska, sociološka i psihološka funkcija znanja je osnova razvoja društva. Znanje kreira pogled na život i rad, određuje naše ponašanje i našu budućnost. Zato želimo da kroz Fondaciju okupljamo sve progresivne snage kako bi razvijali sebe, svoje najdraže i svakako našu Bosnu i Hercegovinu. Bez savremenog i produktivnog znanja nema opstanka, a samim tim niti razvoja. Ne smijemo dozvoliti da pasivnim posmatranjem zbivanja i trendova oko sebe ugrožavamo budućnost naše djece i mladosti. Zato organizovano i sistemski neprekidno stičimo znanja. – istakao je akademik prof. dr. Mirko Pejanović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

U Fondaciji kao ključnu vrijednost jednog društva ističu znanje. Podsticati će se i tragati za kreativnošću i inovacijama u izgradnji i dijeljenju znanja. Promovirat će se i podržavati natjecanje u znanju s najboljima, njegovati poštenje i integritet, služit će se djeci i društvu svim srcem.

– Kroz moju dugogodišnju suradnju sa ozbiljnim međunarodnim kompanijama (IKEA, MONDI PACKAGING, ASSIDOMAN, itd.) shvatio sam da je znanje ključ svakog uspjeha. Međutim, naš obrazovni sistem je prevaziđen, nije u skladu sa svjetskim trendovimna. Posebno zaostajemo u ranoj fazi odgoja i obrazovanja. Zato sam odlučio da sa prijateljima osnujemo Fondaciju koja će se intenzivno zalagati za unaprijeđenje statusa učitelja i profesora, kao i funkcionalnog znanja djece. Samo na taj način možemo napredovati i biti konkuretni na domaćem i svjetskom tržištu. – kazao je mr. oec. sci. Muhamed Pilav, poduzetnik i član Upravnog odbora Fondacije.

Ciljevi rada Fondacije su dostupnost izvrsnih vrtića i škola, participacija djece u predškolskom obrazovanju, vrhunska kvaliteta programa, socijalna inkluzija, saradnja s roditeljima, praćenje rezultata učenika na PISA testovima s ciljem sticanja objektivnog uvida u njihove sposobnosti u čitanju, matematici i nauci, i praćenja pozicije Bosne i Hercegovine na globalnoj ljestvici obrazovanja, uspješnost učenika u nastavku školovanja, te inovacije u nastavi.

Više informacija o Fondaciji možete pronaći na www.olimpijadaznanja.ba