Više od pola stoljeća, Bugojno je domaćin najboljim bosanskohercegovačkim amaterskim teatrima i zaljubljenicima u magiju teatra, koji će za vrijeme osmodnevnog trajanja Fedre, ne samo igrati predstave nego i učiti od najboljih, ali i jedni od drugih. I sve to na festivalu koji je nakon osnivanja polovinom prolog stoljeća (1959),“putovao”  sve do 1989. godine kada se konačno skrasio u Bugojnu.

 

Predstavom „Orkestar Titanik” Gradskog pozorišta Trebinje, čiju režiju potpisuje Željko Milošević večeras se u 20 sati, otvara takmičarski program ovogodišnje Fedre u okviru kojeg je osam predstava iz sedam bosanskohercegovačkih gradova, koje je odabrao selektor Vahid Duraković.

BUGOJNO: Večeras počinje 52. FEDRA

Nakon predstave planirano je zvanično otvaranje festivala, na kojem se od osnivanja do danas odigralo 630 predstava. Uz takmičarski program koji će ocjenjivati Stručni i žiri publike i ovogodišnja Fedra od 13-20. jula, ponudit će i bogat prateći program.

I ono najbitnije, da je i 52. Fedra još jedna prilika za susret prijatelja koji živeći teatarsku magiju na najbolji način povezuju ljude i prostore .

Nađa Ridžić