Svečanom akademijom i polaganjem cvijeća na spomen kosturnici “Majka” i Centralnom šehidskom mezarju danas će u Travniku biti obilježen 9. maj – Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope. Organizator je Udruženje antifašista i boraca NOR- a.

Svečana akademija počinje u 11 sati u velikoj sali Centra za kulturu Travnik. Nakon  toga u 11,45 sati predviđen je odlazak i polaganje cvijeća na spomen kosturnicu “Majka” i na Centralno šehidsko mezarje.

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Deveti maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik.