U okviru programa književno-kulturnih događaja/promocija Gradske biblioteke Travnik večeras je na Trgu književnosti u Travniku upriličena promocija knjige/romana „Zbjeg“ Hasana Nuhanovića, svjedoka genocida i istaknutog borca za istinu o genocidu u Srebrenici.

Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Travnik, u saradnji sa Izdavačkom kućom „Vrijeme“ Zenica bili su domaćini promocije, a nakon Zenice Travnik drugi grad u kojemu je promovisana ova Nuhanovićeva knjiga.

Travnik: Na Trgu književnosti upriličena promocija knjige „Zbjeg“ Hasana Nuhanovića

Kako je istakao direktor Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik, doc. dr. Dženan Kos, „Promocija romana ‘Zbjeg’ bila je prva promocija i ujedno prvi književno-kulturni događaj na Trgu književnosti za koji je idejni projekat urađen sredinom 2019. godine kada je planirano da trg bude posvećen Ilhamiji, Andriću, Kulenoviću i Džumhuru, te da kao jedinstvena arhitektonska cjelina promovira i prezentira velikane pisane riječi koji su svojim književnim djelima ili dijelovima svojih biografija vezani za Travnik. U međuvremenu je Općina Travnik Gradskoj biblioteci ustupila na korištenje za postavku književne scene dio Trga književnosti čime je od prvobitne ideje da promovira i prezentira zaslužne književnike, Trg književnosti sada postao jedinstven prostor na kome će se promovirati i prezentirati aktuelna izdanja knjiga i djela iz bosanskohercegovačke i svjetske književnosti, nauke, obrazovanja i slično.”

Travnik: Na Trgu književnosti upriličena promocija knjige „Zbjeg“ Hasana Nuhanovića

Vlada Srednjobosanskog kantona posredstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta finansijski je podržala narednu fazu radova te se očekuje da po završetku procedure izbora izvođača radova Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik pristupi nastavku uređenja arhitektonske cjeline Trga književnosti.

Stoga je kao vid zahvale za podršku navedenom projektu, u ime Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik, načelniku Općine Travnik – Kenanu Dautoviću i šefici Službe za zajedničke i komunalne poslove – Suadi Karajko, prigodne poklone uručio član Upravnog odbora – Alen Čogić. Riječ je o unikatnim vazama i zdjelama iz umjetničkih ciklusa i slobodnih formi bogatog opusa Halide Emrić, najznačajnije bosanskohercegovačke umjetnice iz oblasti unikatnog oblikovanja umjetničke keramike. Prigodni pokloni premijeru  Srednjobosanskog kantona – Tahiru Lendi i ministru obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta  Srednjobosanskog kantona – Bojanu Domiću bit će uručeni naknadno.

Travnik: Na Trgu književnosti upriličena promocija knjige „Zbjeg“ Hasana Nuhanovića

S autorom, Hasanom Nuhanovićem, razgovarao je promotor mr. Kenan Efendić, kritičar i urednik u Izdavačkoj kući „Vrijeme“, a moderator promocije bio je Kenan Kavazović.

(JU Gradska biblioteka Travnik)