– Najbolje bi bilo da nas vlast zaposli kao deminere. Time bi većini nas koji pokušavamo preživjeti od penzija kojima smo kažnjeni nakon 40 punih godina radnog staža skratila muke, jer ovo nije život nego patnja zbog koje mnogi od nas jedva čekaju kraj” kaže ogorčeno jedan travnički penzioner dok se sprema potpisati Peticiju, koju od 5.jula potpisuju i na području Srednjobosanskog kantona.

Peticijom, traže izmjenu Zakona o PIO/MIO čime bi se omogućilo usklađivanje –povećanje penzija prema rastu prosječne plaće u FBiH, kao i vanredno povećanje te isplatu jednokratne novčane pomoći, prema podacima Saveza udruženja penzionera u Srednjobosanskom kantonu do sada je potpisalo tek blizu devet hiljada penzionera.Najviše potpisa prikupljeno je u Travniku a najmanje u Kiseljaku.
Sudeći prema odzivu (do 22.7.2024)na poziv za potpisivanje peticije u kantonu kojem ima nešto više od 40.000 penzionera od kojih 25.000 prima najnižu penziju, penzioneri su izgubili nadu da je vlasti u ovoj zemlji stalo do njih.Jer dok tvrde da za ispunjenje zahtijeva penzionera nemaju para, istovremeno donose novu Uredbu kojom se pozivaju poslodavci na isplatu jednokratne neoporezive pomoći zaposlenima u iznosu od maksimalno 2.768KM,što je gotovo pet minimalnih penzija u FBiH.I ova će se, kao i jednokratna pomoć po prvoj Uredbi izuzev rijetkih u realnom sektoru,sigurno isplatiti jedino zaposlenima u federalnim institucijama. Jer njih i jeste ugrozilo povećanje cijena, posebno u brojnim turističkim destinacijama ,gdje su ljetovali ili tek planiraju . A penzioneri? Oni nek šute i trpe do septembra,kada je iz Saveza udruženja penzionera planiran put u Sarajevo,pred zgradu Vlade FBiH. No, njima to neće biti odmor.

 

Nađa Ridžić