Jučer su rudari Rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ u Travniku stupili u štrajk. Preko 400 uposlenih ovog Rudnika nalazi se u veoma teškoj situaciji – plate zarađene u izuzetno teškim uslovima, a džepovi prazni. Elektroprivreda BiH, koja je pravno vlasnik Rudnika, godinama je zanemarivala probleme i dugove, ali i problemi su se gomilali, a hljeb koji je nekad imao sedam kora, sad ih ima sedamdeset i sedam. A još je dobro i kad ima hljeba na stolu.

 

Stav rudara je potpuno opravdan – blokada računa rudnika koja je vodila u  nemogućnost  isplate potpuno zasluženih plata je opravdan razlog za štrajk i neulazak u okno. Nesposobnost stranački imenovanog direktora koji nije u mogućnosti da osigura redovna izmirenja obaveza prema dobavljačima dovela je do situacije da rudari ne mogu obezbijediti svoj djeci normalne obroke, toplu odjeću i prijevoz do škola, dok istovremeno vladajuća koalicija, sa SDA na čelu, upravlja životima tih rudara i ne pokazuje ni najmanje interese za njihove probleme. Ovakav ignorantski odnos Vlade F BiH nije od jučer – jer milionski dugovi koji su doveli do ovakvog stanja, koji  nije nastao preko noći, a poseban problem je neuplaćivanje doprinosa na plate punih 10 godina čini RMU „Abid Lolić“ Bila jednim od najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini, a njegovi radnici samo uz dosta muke mogu steći pravo na potpuno zasluženu penziju.

 

Socijaldemokratska partija BiH SBK/KSB  i ovaj put staje na stranu radnika i zaštitu rudarskih prava koja se na svakom koraku u Bosni i Hercegovini bezočno krše. Samo rudari, radnici i sindikati koji se iskreno bore za prava istih mogu preokrenuti sliku o državi u kojoj preko 90% njenih stanovnika sanja o jednosmjernoj karti za Zapad.

Zajedno za prava  rudara i radničke klase u cijeloj Bosni i Hercegovini!

 

(Služba za odnose s javnošću KO SDP BiH SBK/KSB)