Travnik je pored Sarajeva i Mostara, treći grad na Balkanu koji ima priliku svojim građanima i turistima predstaviti jedinstvenu izložbu pod nazivom “El Prado na ulicama”.

 

Umjetničku postavku koja objedinjuje 20 velikih umjetničkih djela španskih majstora dio je projekta čiji je cilj približiti remek-djela iz stalne postavke Nacionalnog muzeja „El Prado“ iz Madrida široj publici, organizirali su Općina Travnik i Ambasada Španije u BiH, uz saradnju sa UNESCO-om i Uredom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Izložbu je otvorio načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju Španija pruža Bosni i Hercegovini, posebno na putu do članstva Europskoj uniji. Istaknuo je također, da izložba nije slučajno predstavljena u Travniku, napominjući da je čuveni travnički nobelovac Ivo Andrić bio inspiriran djelima španskog umjetnika Francisca Goje. Naime, Andrić je napisao dva eseja, „Goja“ i „Razgovor s Gojom“, dok je boravio u Madridu i često posjećivao izložbu posvećenu Goji u Muzeju Prado.

Zamjenica ambasadorice Španije u BiH, Sol Cabanas, obratila se prisutnima i naglasila važnost povezivanja i međunarodne suradnje u promociji kulturnih i historijskih vrijednosti.

Izložba „El Prado na ulicama“ je dio globalnog projekta koji je započeo još 2015. godine, a omogućava izlaganje umjetničkih djela iz muzeja „El Prado“ u javnim prostorima širom svijeta.

Postavka je smještena na travničkom korzu i bit će otvorena za sve posjetitelje do kraja mjeseca septembra. Izložba pruža jedinstvenu priliku za istraživanje različitih umjetničkih škola i stilova te upoznavanje s bogatom historijom Španije, Europe i zapadne umjetnosti u cjelini.

Ceremonija svečanog otvorenja izložbe upotpunjena je plesnom numerom „Travnik u stilu flamenca“ u izvedbi članice Plesnog studija Maya, te scenskim performansom akademskog glumca koji je u ulozi Ive Andrića čitao odlomke iz Andrićevog eseja.
Organizatori pozivaju sve ljubitelje umjetnosti i kulture da iskoriste ovu izvanrednu priliku za obogaćivanje svog umjetničkog znanja i uživanje u vrhunskim djelima španskih majstora.