U okviru realizacije završnih aktivnosti vezanih za projekat Staza stare pruge Turustička zajednica Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB)  tokom jučerašnjeg i današnjeg dana dodijelila je bike friendly certifikate.

 

U skladu sa programom razvoja biciklizma na području Srednjobosanskog kantona, TZ SBK/KSB provela je proces certificiranja MMSP iz oblasti cikloturizma za područje Srednje Bosne.

Kako ističe direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević,  kompletan projekat proveden je u saradnji  sa  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ured u Bosni i Hercegovini a  s ciljem jačanja turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

-Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli kreirati mrežu turističkih djelatnika koji će sasvim sigurno u narednom periodu  uveliko doprinijeti kako razvoju i popularizaciji biciklističke lokacije, tako i kreiranju imidža Srednje Bosne kao atraktivne cikloturističke destinacije. –  kazao je Matošević.

Potrebne uslove  javnog poziva za dodjelu biciklističke opreme zadovoljilo je 25 aplikanata sa područja Srednje Bosne,  te  su im  u Jajcu i u Vitezu dodijeljni  certifikati za nositelje bike friendly standarda.

This slideshow requires JavaScript.

Jedan od nositelja Bike friendly standarda je i Slobodan Brkić, vlasnik Boca d.o.o. Vitez koji je istaknuo značaj TZ SBK/KSB u doprinosu razvoja biciklizma i cikloturizma u Bosni i Hercegovini, ali i upravo tog uvezivanja svih ugostitelja i trgovačkih djelatnika.

-Biciklizam je posebno u posljednjih nekoliko godina u stalnom usponu razvoja, a samim time  i generalno svijest o ovom stilu života ovdašnjih stanovnika se mijenja, te danas imamo priliku vidjeti sve više biciklista i u našoj Srednjoj Bosni. –  kazao je Brkić.

Također ovom prilikom održano je i stručno predavanje  na temu bike friendly standarda u organizaciji stručne savjetnice za turizam Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Amre Livnjak, te edukacija iz oblasti cikloturizma koju je priredio stručni savjetnik Turističke zajednice kantona Sarajevo Faruk Čaluk.