Općine Kreševo, Fojnica i Kiseljak u kojima su bujične poplave rano jutros ugrozile ljude i materijalna dobra, proglasile su stanje prirodne nesreće, kazala je za portal Hronika.ba Zenaida Čaušević, šefica operativnog centra KUCZ Srednjobosanskog kantona.

 

Vodena stihija presjekla je puteve, te pojedina naselja odsjekla od ostatka u sve tri općine. Materijalna je šteta kaže i prije zvanične procjene može se reći, ogromna. Iz pojedinih objekata u sve tri općine evakuirani su ljudi uglavnom činimo sve da pomognemo, kazala je Čaušević.

SBK: PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE U KREŠEVU, FOJNICI I KISELJAKU

– Stanje je alarmantno, sve se doslovce desilo u dva sata. Trenutno pokušavamo uspostaviti komunikaciju sa naseljima Gojevići, Dusina i Bakovići, ugrožene su ustanove Drin i Bakovići, poplavljene su brojne kuće, kazao nam je fojnički načelnik Sabahudin Klisura te potvrdio da je putna komunikacija od Fojničkog raskršća prema Fojnici prohodna.

Stanje je izuzetno teško i u Kreševu i Kiseljaku, no za sada što je najbitnije, nema informacija o mogućim ljudskim žrtvama.

Nađa Ridžić