Općinski sud u Travnik u saradnji sa  Centrom ženskih prava Zenica, obilježio Evropski dan pravde kroz organizirajući  Panel izlaganje na temu „Rodna ravnopravnost u kontekstu prevencije femicida kroz rodno senzibilan intersektorski pristup“.

 

Predstavnice Centra ženskih prava su izlaganje započele sa informacijama o svom radu, a potom su prisutne upoznale sa glavnom temom „Rodna ravnopravnost u kontekstu prevencije femicida kroz rodno senzibilan intersektorski pristup“ iznoseći i konkretne primjere iz svoje prakse, uz navođenje potrebe za učešće svih aktera koji su prisustvovali navedenom izlaganju,kako bi se mapirali rizici kriznih događaja, a posebno kako bi se u ovakvim događajima djelovalo preventivno.

This slideshow requires JavaScript.

-Ja moram priznati, bez obzira na temu o kojoj smo razgovrali, jer nije  imalo ugodno pričati o nasilju nad žena, ubistvima žena, odnosno femicidu, ovaj događaj je polučio nekoliko rezultata. Već u sad vremena izišle su inicijative koje nagovještavaju saradnju svih institucija u sistemu zaštite i ustvari. Cilj sastanka je postignut, a to je da sve institucije u lancu zaštite preuzmu odgovornost i aktivnije se uključe u prevenciju nasilja nad ženama. – kazala je Meliha Sendić, direktorica Centra ženskih prava Zenica.

Ovakvi susreti i konkretni dogovori od velike su koristi i za predstavnike provosudnih institucija.

-Jako mnogo nam znače ovakve panel diskusije jer povećavaju naše znanje i čine nas sigurnijim da su naše odluke i imamo neposredniju sardnju sa centrima za socijalni rad postupci ispravni, povezujemo se sa nevladinim organizacijama, Centrom za mentalno zdravlje, policijskim upravama, tako da svi zajedno napredujemo da bi jednog dana što veći stepen prevencije bio I da bi se spriječili nemili događaji koji su bili na prosotoru Federacije i cijele BiH. – naglasio je Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

Panel izlaganju su prisustvovali predstavnice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, Misije OSCE-a, predstavnici kantonalnog tužilaštva SBK, Kantonalnog suda u Novom Travniku, MUP-a SBK, predstavnici centara za socijalni rad sa područja općina Travnik,  Novi Travnik, Vitez i Busovača, JU Bolnica Travnik,  JU Dom zdravlja Travnik i Centra za mentalno zdravlje Travnik.

Evropski dan pravde ustanovljen je od strane Vijeća Evrope i Evropske komisije 2003. godine, a države članice Vijeća Evrope tradicionalno ga obilježavaju 25. oktobra. Svrha obilježavanja ovoga dana jeste približavanje pravosuđa građanima, jačanju povjerenja u pravosudni sistem, te promocija tema važnih za širu društvenu zajednicu.

K.K.