Danas je Dan penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zašto baš danas. Na današnji dan 1997. godine penzioneri FBiH, masovnim su protestima bezuspješno pokušali spriječiti donošenje Zakona o PIO kojim su im penzije smanjene za 39%.  Protesti su ponovljeni i 2017. godine, kada je donošen Zakon o PIO, čije su izmjene penzioneri tražili potpisivanjem peticije.

 

Opet bezuspješno. Najavljeni penzionerski protesti  3.oktobra ove godine pred zgradom Vlade FBiH, odgođeni su  obećanjima,kojima se očigledno tek samo kupovalo predizborno vrijeme.

– Nas penzionere doveli su u stanje socijalne potrebe pa smo mi balast  ovom društvu. Morate znati da u Federaciji Bosne i Hercegovine dnevno umre 45 penzionera. Uz činjenicu da mi imamo unutrašnjih problema da izaberemo ljude koji će zastupati interese penzionera,  a  ne vlastite i onih na vlasti, očito je da nas je Vlada FBiH izigrala . – kazao je Hajrudin Alić predsjednik NO Saveza udruženja penzionera FBiH, na svečanoj sjednici Saveza udruženja penzionera SBK u Jajcu, organiziranoj povodom dana, koji nemaju razloga slaviti.

HEJ PENZIONERI JOŠ STE ŽIVI? ILI OBEĆANJE ZALUD RADOVANJE.

 

No oni su se okupili da se vide,razmjene iskustva u radu po općinama u kojima ih u pojedinim poput Jajca lokalna vlast doživljava kao partnere ili Bugojna u kojem je udruženje penzionera na  budžetu. I da se onim najjaktivnijim zahvale, skromno i stiskom ruke.

– Sve što ima ova zemlja stvorili ste vi i naša je obaveza da sarađujemo i da vaš status bude  dostojamn onoga  što ste zaslužili. – kazao im je prvi čovjek Jajca Edin Hozan.

HEJ PENZIONERI JOŠ STE ŽIVI? ILI OBEĆANJE ZALUD RADOVANJE.

Razlog za slavlje na današnji dan od 452.201 penzionera ima tek blizu tri stotine njih koji primaju penzije više od 2.800 maraka, dok  je oko 321.000 penzionera sa  najnižim, srazmjernim i zagrantovanim penzijama  doslovce gladno. Posebno u onim domaćinstvima u koje ulazi tek jedna penzionerska crkavica, jer bračni partner ili nema penzije ili je zbog uvjeta u kojima je  nakon penzionisana živio ovozemaljski dom zamijenio vječnim počivalištem.

Jer, ako uzmemo da je prosječna plaća u FBiH blizu 1.400 KM a sindikalna potrošačka korpa premašila 3.000 maraka ,što je više od pet najnižih penzija, onda je jasno kako žive penzioneri,koje vlast svako malo obraduje povećanjem cijena brašna,  hljeba, lijekova, grijanja, električne energije. Čije poskupljenje su najavili nekih desetak procenata čime su najočiglednije pokazali  da nisu  baš bili česti na časovima matematike pa nisu znali izračunati procenat poskupljenja.No njihovo neznanje  atak je na i onako siromašni penzionerski zalogaj. Nažalost,sudeći po činjenici da u FBiH trenutno  na jednog penzionera ima tek 1,2 zaposlena budućnost je sve više nego optimistična. Ako znamo da je najniža plaća u FBiH 619  maraka, što je po postojećem Zakonu  o PIO za godinu penzijskog staža tek oko 0,40 općeg boda,što znači da će taj radnik za 40 godina staža imati tek 16 bodova čija je vrijednost  2024 godini 20,74 KM što bi danas bilo  manje od dvije stotine  ili tačno 184,44 KM. To znači  da će se razlika do zagarantovane  morati namiriti iz budžeta. Iz kojeg  se penzionerima sa 40 godina penzijskog staža isplaćuje  tek stotinjak maraka viša penzija od onih koji su poreze i doprinose  državi plaćali tek petnaest godina.

Nađa Ridžić

This slideshow requires JavaScript.