“The New York Daily News” i “ProPublica” ovogodišnji su dobitnici Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, a “Charleston Gazette-Mail” za istraživačko novinarstvo o proširenoj upotrebi analgetika, prenose Agencije.

Također, tu nagradu su dobili novinari “The Washington Posta” i “The New York Timesa”, te listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente.

“New York Times” osvojio je nagrade u tri kategorije. Nagradu za unutrašnje izvještavanje dobio je novinar “The Washington Posta” koji se bavio fondacijom Donalda Trampa.

“The New York Daily News” i “ProPublica” osvojili su nagradu za seriju tekstova o odjeljenju njujorške policije koje zloupotrebljava decenijama star zakon o iseljavanju optuženih za ilegalne aktivnosti.

Novinari ova dva medija istražili su više od 1.000 slučajeva i otkrili da se ovaj propis uglavnom primjenjuje nad pripadnicima manjinskih zajednica.

“New York Times” je dobitnik tri nagrade – za “brejking njuz” fotografiju nasilja na Filipinima, reportažu o mladom veteranu rata u Avganistanu koji pati od posttraumatskog sindroma i međunarodno izveštavanje o prikrivenim uticajima vlasti u Rusiji.