Adriatic Basketball Camp 2017 je prvi kamp internacionalnog tipa koji je počeo na planini Vlašić, a odvijat će se  u dvije smjene. U radu kampa učestvuju  mladi košarkaši i košarkašice u dobi od 10 do 15 godina. Organizator je Asim Pars, bivši košarkaški reprezentativac Turske. Kamp će biti organizovan u dva navrata, od 12. do 18. juna, te od 18. do 24. juna.

Pars je istakao da u BiH košarkaški kampovi nisu zastupljeni u tolikoj mjeri kao u Tursko,j te dodao da se organizacijom kampa na Vlašiću pruža prilika mladim igračima iz BiH da osjete draži jedne vrhunske sportske priredbe na domaćem tlu.

-Kamp je u ovom prvom izdanju otvoren isključivo za igrače iz BiH , a u narednim godinama očekujemo goste i iz drugih zemalja. Nadamo da će postati centar okupljanja mladih iz čitavog regiona i ostatka svijeta. Organizacija kampa predstavlja kombinaciju američkog modela dinamičkog kampa sa mnogo takmičarskog duha i zabave te jugoslovenskog modela intezivnog treninga u jutarnjim satima. U zabavnom dijelu kampa imat ćemo cjelodnevnu muziku putem razglasa, a učesnici će također imati priliku da u večernjim satima pokažu svoje pjevačko umijeće”, izjavio je Pars.

Svi učesnici kampa će biti podjeljeni u 10 ekipa po pet igrača. Pobjednička, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa će dobiti nagrade. Posljednjeg dana kampa na programu će biti finalna nadmetanja u svim takmičenjima. Svi učesnici kampa dobit će plaketu za učešće i sportsku opremu.

Organizator naglašava kako je svoje učešće potvrdio i Kasparas Kambala, bivši igrač Efes Pilsena, Reala, Fenerbahčea, Uniksa iz Kazana, Turk Telekoma i reprezentacije Latvije.