Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić danas je obišao proizvodne pogone Tvornice mašina i hidraulike BNT (BNT TMH) i slovenačke firme ADK koja se bavi proizvodnjom šasija za autodizalice, te prisustvovao otvorenju novog pogon švedske kompanije “Kavat”. Na kraju je posjetio  GS-Tvornicu mašina u Travniku (GS TMT). Sa rezultatima rada i velikim investicijama koje su realizovane u GS Tvornici mašina (GS TMT) i GS Print premijer Novalić razgovarao je sa direktoricom Snježanom Kopruner i menadžementom ovih tvornica.

 

Premijer Novalić posjetio pogone u Novom Travniku i Travniku

 

– Kada je njemačka grupacija ‘Global Sourcing’ kupila većinski udio u TMT-u to je bila jedna mala tvornica. Imala je 52 uposlena, godišnji prihod bio je nešto veći od 800 hiljada KM dok je dug preduzeća iznosio dva miliona maraka. Prošle godine prihodi su iznosili 23 miliona KM, a zaposlen je 271 radnik. Umjesto pet posto, kao do prije nekoliko godina, TMT danas izvozi više od 90 posto proizvodnje, uglavnom na tržište EU. Svake sedmice iz ove tvornice 15 kamiona gotovih proizvoda ide u inostranstvo – izjavio je novinarima  Novalić.

 

Premijer Novalić posjetio pogone u Novom Travniku i Travniku

Podsjetio je da je u maju ove godine u Slimenima kod Travnika otvorena nova proizvodna hala TMT-a vrijedna 4,5 miliona KM.

– U ovoj hali je posao našlo još 50 radnika, a ono što sam danas ovdje vidio daje osnove za optimizam za daljnji rast ove kompanije – naveo je Novalić.

Obilaskom TMT-a Novalić je završio današnju posjetu Novom Travniku i Travniku. Na početku posjete Novom Travniku sastao se s općinskim načelnikom Refikom Lendom i prisustvovao otvaranju pogona švedske firme za proizvodnju obuće ”Kavat”, koji će uz pogon u Travniku, otvoren 2009. godine, zapošljavati više od 150 radnika.

 

(Agencije)