Na Vlašiću je danas u poslijepodnevnim satima zvanično otvorena zimska turistička sezona. Prisutne na svečanosti otvaranja pozdravili su Miroslav Matošević, direktor TZ SBK i Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, a sezonu je otvorenom proglasio Tahir Lendo, premijer SBK.

U Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona zadovoljni su obavljenim pripremama.

– Ukoliko vremenski uvjeti budu dobri i bude dovoljno snijega,  ja se ove godine nadam rekordnoj turističkoj sezoni, a to znači da će biti bolja od prošle, koja je bila rekordna. Vlašić ima taj jedan kontinuitet u broju ostvarenih dolazaka i noćenja, a tržište se stalno širi – kazao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Tradicionalno besplatni grah i drugi domaći specijaliteti, te kuhano vino i čaj privukli su veliki broj posjetilaca, ali sve to bilo je zgrijavanje za vikend koji će obilježiti estradne zvijezde i programi za najmlađe, te brojni drugi sadržaji.

Večeras i sutra navečer goste na planini Vlašić zabavljat će popularne estradne zvijezde Plavi orkestar, Dženan Lončarević, Helem nejse, Milica Pavlović i Amel Ćurić.

Na Vlašiću su od danas u funkciji sve ski-staze jer su  firme SRC Vlašić, Ozon i Vlašić–ski  proteklih dana uložile makismalne napore kako bi vještačkim osnježivanjem staza napravili idealne uvjete za ljubitelje skijanja. Visina snježnog pokrivača izvan staza iznosi svega desetak centimetara.

Turistička zajednica SBK stavila je u funkciju i Info centar na Babanovcu, a prisutan je i tim Hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Travnik.

S obzirom na veliki priliv gostiju tokom narednih dana, uz redovne patrole Policijske ispostave na Vlašiću MUP SBK i PU Travnik pojačali su prisustvo policije na Vlašiću.

 

(travnik-grad.info)