Danas je u Travniku pedstavljen projekat Eko zona Korićani – Vlašić čija je vrijednost procjenjena na 4,2 milijarde eura, a u sklopu projekta planirana je izgradnja aerodruma, hotela, bolnica, škola i brojnih rekretivnih sadržaja, kao što su akva-park i golf tereni.

 -Ovo je multientitestki projekat u općinama Kneževo (Skender Vakuf)  i Travnik. To više neće biti prostor koji nas razdvaja, nego prostor koji spaja. – kazala  je prilikom prezentacija Dalila Goran, marketing menadžerica projekta.

Cijeli kompleks prostirao  bi se na 20 kvadratnih kilometara, a planirano vještačko jezero na 20 hektara. Kantonalni premijer Tahir Lendo istaknuo je kako se radi o kompleksnom projektu koji ima podršku Vlade Srednjobosanskog kantona i lokalne zajednice.

-Mi radimo izmjene i dopune Prostornog plana SBK i općina i ovo otvara prostor za investicije. – kazao je premijer Lendo poručivši investitorima da će imati podršku svih ministarstava i stručnih službi.

Dr.A. Ebru Guersan, generalna direktorica  „Heritage Turk“ za Balkan je kazala kako je projekat u fazi planiranja, te kako očekuje skoro formiranje „joint-venture“ kompanije tokom proljeća.

-Tokom jeseni počet ćemo sa otkupom zemljišta, a za godinu dana bi se vidjeli pomaci. – kazala je direktorica Guersan.

Sastanku su prisustvovali i  načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, generalni menadžer projekta Zoran Vujinović, predstavnici Agencije za promociju stranih investicija u BiH.