Na današnji dan, 3. juna 1463. godine prvi puta u pisanim dokumentima spominje ime grada Travnika. U izvještaju trogirskog kneza datiranom 3. juna 1463. godine, pisanom na latinskom jeziku stoji sljedeće:

 

 

„Ovim pismom potvrđujem ono što je više puta utvrđeno od strane vjesnika kojeg poslah u Bosnu zbog turske okupacije, a to je da je grad Bobovac zauzet od strane Turaka, na sličan način kao što biješe i drugi grad, Travnik.“ – stoji u izvještaju.

Izvještaj se u čuva u Arhivu grada Zadra pod nazivom „Trogirski izvještaj! To je ujedno i prvi spomen grada Travnika u historiji.

Zavičajni muzej Travnik, kao najznačajnija kulturna institucija u Travniku i srednjoj Bosni i ove godine organizovao je niz zanimljivih predavanja mladih naučnika doktora nauka u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto na Starom gradu”.  Ujedno, promovisana je prigodna filatelistička koverta u izdanju Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

-Sada stojimo na ovom drevnom mjestu koje se prvi put spominje prije 555 godina, a Stari grad Travnik je izgrađen mnogo prije, te se zaista imamo čime ponositi, a posebno činjenicom da postoji kontinuitet življenja na ovim prostorima. – kazala je direktorica Zavičajnog muzeja Travnik na otvaranju manifestacije

O srednjovjekovnoj Bosni su govorili doktori nauka: Dženan Dautović – “Kraljeva zemlja”, Nedim Rabić – “Zemlje Usora i Soli”, Adis Zilić – “Zemlja Hum”, Amer Maslo – “Pavlovića zemlja i zemlja Drina” i Enes Dedić – “Donji Kraji i Zapadne Strane”, mladi naučnici i poznavaoci historijskih prilika na ovom području.

 

Vezirski i konzulski grad

 

Travnik  je 150 godina bio glavni grad Bosanskog pašaluka. U ovo gradu stolovalo je 77 vezira, a bio je  i sjedište dva konzulata, dvije evropske sile, Austrije i Francuske. Posljednjih godina brojni tursiti posjećuju Travnik jer su spomenici iz vremena srednjovjekovne Kraljevine Bosne, turskog i austrougarskog perioda sačuvani.