Napretkom tehnologije i smartphoneova, selfiji su postali vrlo popularni. No, indijska studija pokazuje da mogu biti opasni po život  jer 259 osoba je poginulo pokušavajući okinuti savršeni selfie u razdoblju od 2011. do 2017., prenosi CNN.

 

Indijski znanstvenici objavili su studiju u “Journal of Family Medicine and Primary Care”, koja istražuje broj poginulih i način na koji su stradali pokušavajući fotografirati sami sebe. Najviše je osoba stradalo u Indiji, koju slijede Rusija i Pakistan. Većina stradalih su bili muškarci (72 posto) i imali su manje od trideset godina.  Samo u Indiji prijavljeno je 159 smrti uzrokovanih pokušajem snimanja selfija.

Najviše stradalih se utopilo jer su ih najčešće poklopili valovi i odnijeli u more ili su pali s broda. Osam osoba je poginulo pokušavajući se fotografirati s divljim životinjama, a ljudi su stradavali i pokušavajući se slikati ispred vlaka. Dosta ih je palo, dok po broju stradalih od vatrenog oružja prednjači – Amerika.

Autori studije ističu da je brojka od 259 poginulih vjerojatno premala jer se dosta nesreća ne prijavljuje, dok u slabije razvijenim zemljama nema evidencije.

Najčešće stradavaju mladi i turisti zbog želje da ispadnu cool na društvenim mrežama. Znanstvenici ističu da sami selfiji nisu opasni, nego da je opasno ljudsko ponašanje vezano uz selfije.

Također se predlaže uvođenje zona bez selfija u turističkim područjima, pogotovo na vrhovima planina, u blizini vode i na vrhovima visokih zgrada.