Mnogi ne mogu zamisliti dan bez slatkog zalogaja kraljice deserta, čokolade. Vjerujemo da ste i vi među njima, pa zbog toga smo ove recepte pripremili upravo za vas.

 

 

 

 Pjenasta čokoladna torta

 

Sastojci:

 

200g keksa s čokoladom po izboru

100g putera

500g mascarpone sira

500ml slatke pavlake

200ml kisele pavlake

250g čokolade za kuhanje

2 kašičice kakaa

100g šećera u prahu

2 kesice goveđeg želatina

 

Priprema:

 

Sameljite keks, istopite puter pa sve izmiješajte. Kalup za torte obložite papirom, pa na dno kalupa stavite keks s puterom. Na pari istopite čokoladu, goveđi želatin stavite u hladnu vodu da malo nabubri. U mascarpone sir stavite šećer pa sve miješajte mikserom, potom dodajte kiselu pavlaku, kakao i istopljenu čokoladu. Goveđi želatin otopite na laganoj vatri, pa dodajte smjesi mascarponea i čokolade. Umutite i slatku pavlaku pa je dodajte u smjesu i mješajte kašikom. Kremu izlijte na keks, te je stavite u frižider da prenoći. Možete je služiti s malinama, jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.

 

(Magazin Azra)