Nakon premijerne postavke u Travniku i gostovanja u Zenici i Zagrebu, izložba u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ nastavlja svoje putovanje u Mariboru.

 

 

Izložba tematizira nastanak prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“ objavljene prije 100 godina. Knjigu poezije u prozi Andrić je počeo pisati u Mariboru 1914. godine tokom zatočenja u austrougarskom zatvoru. Dio muzejske izložbe nastao je u Mariboru tokom 2018. godine.

 

U organizaciji Mariborske knjižnice i Univerzitetne knjižnice Maribor izložba će biti svečano otvorena 12. februara 2019. godine, i biće postavljena do 2. marta 2019. u Univerzitetnoj knjižnici Maribor.

Program obilježavanja obljetnice izdanja prve Andrićeve knjige sadrži i promociju muzejskog izdanja „Ex Ponto“ i prigodne filatelističke koverte.

Od Univerzitetne knjižnice do ostataka austrougarskog zatvora biće upriličen vođeni literarni pohod u kojem će se čitati fragmenti Andrićeve poezije u prozi nastale u Mariboru, te dijelovi pisama koje je pisao iz zatvorske ćelije.

 

(Zavičajni muzej Travnik)