Švicarski dečki migrantskog porijekla nam sviraju onako kako njihov život zvuči, a njihov život nije samo Švicarska, kako je to spjevao jedan pop-pjevač: oni pažljivo osluškuju šta se  zbiva u svijetu izvan njihovog životnog prostora. U tom duhu, koji jeste umjetničko vjeruju švajcarskog benda Šuma Čovjek, snimljen je novi spot za singl „Mira“ s posljednjeg albuma No Man's Land objavljenog 2018. godine.

 

Spot je snimljen u Deliblatskoj peščari, u Srbiji, aprila 2019. godine i u njemu, osim pjevača Ivice Petrušića, porijeklom iz Guče Gore kod Travnika, i Hafida Derbala iz Alžira, po prvi puta sudjeluje tvorac zvuka benda, kompozitor i producent Manuel Wülser.

„Mira“ predstavlja način razmišljanja i vrijednosti koje su važne za švicarsko-bosansko-alžirsku kombinaciju u svakodnevnom životu: otvorenost i poštovanje. U babilonskom bruju jezika, “Mira” ima ima različita značenja.

U kontekstu južnoslavenskih jezika na području bivše Jugoslavije, “mir znači – mir. Mi tražimo taj mir u sebi i drugima.

U svijetu španjolskog govornog područja, “miraznači pogledati. Želimo se zauzeti za društvo koje ne zatvara oči za ono što se događa oko njega.

Miraje žensko ime, posvećeno svim anonimnim ženama koje su trenutno u bijegu iz svojih domova.

“Mira” je politička pjesma, obasjana joie de vivre i plesnim ritmovima, koja vas vodi na vožnju toboganom u svijetu jezika: u refrenu pjevaju shalom alejkum, što je kombinacija jevrejskog i arapskog pozdrava.

Spot su realizovali Jelena Gavrilović i Marko Milovanović – isti autorski dvojac koji potpisuje i prvi spot „Odakle“, snimljen u Travniku i okolini u martu 2018. godine.

 

Tremal Nayk