Održano XIX Međunarodno savjetovanje „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko – tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“

Osnovni cilj Savjetovanja bilo je razmatranje uticaja kreativnosti i inovativnosti na intenzivne tehničko-tehnološke promjene u saobraćaju, ekologiji i logistici i njihov uticaj na efikasnost poslovanja preduzeća.

U organizaciji Saobraćajnog i Ekološki fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku,  ove godine na Vlašiću je održano XIX Međunarodno savjetovanje pod nazivom „INOVATIVNOST I ISTRAŽIVANJE U FUNKCIJI TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIH PROMJENA U SAOBRAĆAJU, EKOLOGIJI I LOGISTICI“ sa akademskim partnerima Univerzitet za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Sjeverna Makedonija i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

 

Osnovni cilj Savjetovanja bilo je razmatranje uticaja kreativnosti i inovativnosti na intenzivne tehničko-tehnološke promjene u saobraćaju, ekologiji i logistici i njihov uticaj na efikasnost poslovanja preduzeća. Zadatak Savjetovanje bio je da razmotri sva teorijska i praktična saznanja i da ponudi nova rješenja iz ovih oblasti sa stanovišta rasta i razvoja privrede i društva u cjelini.

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, akademik, prof. Dr. Ibrahim Jusufranić u svom obraćanju gostima kazao je da u ekonomiji u kojoj je jedina izvjesnost neizvjesnost, siguran izvor trajne konkurentske prednosti postaje znanje kao osnovni kapital i poluga razvoja.

 

-Činjenica je da već sada neka zanimanja izumiru i da će u budućnosti taj broj biti još i veći, jer se u narednim godinama očekuje automatizacija i robotizacija rada koja će pogoditi brojna radna mjesta i profesije. Zato je neophodno da na vrijeme učimo nove stvari, ulazimo u nove poslove i borimo se za svoje mjesto u tom još modernijem svijetu, jer niko nije rekao da robota neće biti nikako. Na nama je da pokažemo da ipak nisu pametniji od nas”, istakao je rektor Jusufranić.

-Jedan od najgorih saobraćajnih problema je zagušenost, koji godišnje Evropu košta oko 1 % njenog BDP-a i uslovljava velike količine emisija ugljika i drugih neželjenih emisija, te je ovaj problem potrebno riješiti. Razlog zagušenja je veliki porast putničkih vozila u gradovima kao i zbog traženje slobodnog parkirališnog mjesta. Za najbolja rješenja potrebna je pomoć inteligentnih transportnih sistema (ITS – intelligent transport systems), odnosno razvoj “pametnih saobraćajnih sistema”, kazao je rektor Jusufranić.

Dodao je da je cilj da se Bosna i Hercegovina uključi u razvoj nove tehnologije kao što to rade i savremene države jer je to jedini način da se zaustavi odlazak mladih kadrova.

Poseban osvrt tokom Savjetovanja stavljen je primjenu novih digitalnih tehnologija i inovacija u cilju poboljšanja sigurnosti u saobraćaju. Prema riječima dekana Saobraćajnog fakulteta Travnik, prof. dr. Sinana Alispahića, cilj Savjetovanja je da se ukaže na potrebu intenzivnog razvoja, aktiviranja i animiranja svih relevantnih subjekata kako Bosna i Hercegovina ne bi zaostajala za evropskim trendovima.

Održano XIX Međunarodno savjetovanje „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko – tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“

Na ovogodišnjem Savjetovanju potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Internacionalnog univerziteta Travnik i Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Sjeverna Makedonija. Sporazum su potpisali rektori Univerziteta, prof.dr. Ibrahim Jusufranić  i prof. Jordan Plevnes. Ovaj sporazum predviđa organizovanje i razvoj zajedničke saradnje unutar prvog, drugog i trećeg ciklusa, zajedničke studijske programe i programe dvostrukih diploma, zajednički rad na stručnim i naučnim projektima, zajedničko učešće na savjetovanjima, konferencijama, radionicama i drugim stručnim i akademskim sastancima, razmjena profesora i asistenata i zajednička razmjena studenata na prvom, drugom i trećem ciklusu kao i razmjena tehničke i naučne literature, prvenstveno knjiga , master teza i doktorskih disertacija odbranjenih na obje institucije.

Održano XIX Međunarodno savjetovanje „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko – tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“

Na Savjetovanju su učestvovali akademski partneri s Prirodnog-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prod. dr. Snežana Radulović i doc. dr. Dušanka Cvijanović, rektor Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti ESRA, prof. Jordan Plevnes, zatim premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK Amir Šečibović, kao i pomoćnik ministra Dragan Šafradin, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Zoran Matošević, pomoćnik ministra privrede SBK Vinko Miljak, pomoćnik načelnika Općine Travnik Mato Jozak, kao i mnogobrojni akademici i profesori s univerziteta iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope.