Federalno ministarstvo trgovine danas je u Mostaru predstavilo finalnu (ALPHA) verziju besplatne mobilne aplikacije „FMT FBiH oil info“, koja će građanima pružati informacije o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u Federaciji BiH.

 

Aplikacija omogućuje građanima da na jednom mjestu, na jednostavan i efikasan način, dobiju sveobuhvatnu i pravodobnu informaciju o cijenama kako bi im bili olakšani izbor i kupovina po najpovoljnijim cijenama.

– Riječ je o servisu isključivo namijenjenom građanima koja će im omogućiti informacije o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u FBiH. Aplikacija od danas može biti besplatno preuzeta na web stranici Federalnog ministarstva trgovine – izjavio je na konferenciji za novinare federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Podsjetio je da je krajem svibnja resorno ministarstvo na Google Store servisu postavilo testnu verziju aplikacije, koju su korisnici prihvatili jako dobro. Za sada je dostupna verzija aplikacije za mobilne telefone sa Android operativnim sustavom, a uskoro će biti dostupna i verzija za iOS.

– Mobilna aplikacija „FMT FBiH oil info“ direktno učitava podatke iz web aplikacije eOPC.fmt.gov.ba, pohranjuje ih u realnom vremenu i daje na raspolaganje građanima, koji na taj način raspolažu sveobuhvatnim i pravodobnim informacijama o cijenama u istom momentu kada te informacije dobiju Federalno ministarstvo trgovine i Vlada FBiH – kazao je Vujanović.

O značaju aplikacije govorio je i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, kazavši kako je riječ o revolucionarnom projektu u sklopu kojega se kroz jednostavnu aplikaciju građanima daje mogućnost da pristupe bitnim podacima o cijenama goriva, a planirano je da u posebnom dijelu aplikacije budu ugrađeni i podaci o njegovom kvalitetu.

– Ova aplikacija je kvalitetna ne samo za građane nego i za inspektore jer svaki od njih koristi službene telefone na koje mogu instalirati aplikaciju, te do dolaska na benzinsku crpku informirati se o bitnim detaljima i činjenicama koji će biti sastavni dio zapisnika o inspekcijskom nadzoru – kazao je Ajdinović.

Direktor Ajdinović danas je izjavio kako benzinske crpke u Federaciji BiH imaju kvalitetno gorivo te da su, prema njegovim saznanjima, u ovoj godini zabilježena samo dva slučaja u kojima nisu ispoštovani uvjeti kvalitete, a za što je predviđena kazna od 15 tisuća maraka.

Za vrijeme testnog razdoblja aplikacije, a na osnovu feedbacka testnih korisnika kojih je bilo više od 10.000, njih 90 posto dalo je vrlo pozitivne komentare i maksimalnu ocjenu pet na Google Store servisu.

 

(Vlada FBiH)