U organizaciji Ambasade BiH u UAE, na čelu s ambasadorom Šefikom Mujkanovićem, delegacija privrednika iz UAE i Omana predvođena Sheikom Mussallimom Bin Salemom Bin Hamamom, vlasnikom kompanije Bin Ham Group posjetila je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznala s uvjetima i prilikama za investiranje u našoj zemlji.

 

Kompanija Bin Ham Group osnovana je prije 43 godine, posluje u oblasti naftne industrije, energetike, elektronike i mehanike, građevinske industrije, kao i poljoprivrede i turizma, te zapošljava veliki broj radnika. S obzirom da planira širiti djelatnost u inostranstvu, BiH je odabrana kao jedna od mogućih destinacija za investiranje, posebno u oblast proizvodnje stočne hrane i turizma.

S obzirom da je riječ o prvoj posjeti ove delegacije našoj zemlji, direktor Gordan Milinić je zaželio privrednicima dobrodošlicu u BiH, zahvalio se na posjeti, ističući da su investicije iz UAE dobrodošle u BiH.

Kako bi stekli bolju sliku o poslovnim prilikama u BiH, održana je prezentacija o mogućnostima ulaganja s osvrtom na poslovni ambijent, prednosti ulaganja u BiH, atraktivnih sektora poput turizma, energetike, metalo-prerade, poljoprivred i proizvodnje hrane, tekstilne industrije i ICT sektora.

Govoreći o stranim ulaganjima u BiH, istaknuto je da UAE zauzimaju 15. mjesto na ljestvici stranih investitora, s uloženih 102 miliona eura, te da su najznačajniji investitori Zeraa Investment, Emirates doo i BBI.

Investitor su također informirani o koracima i uvjetima za pokretanje privredne djelatnosti i osnivanje kompanije, uvjetima privređivanja i statusu stranih investitora.