Svi se možemo složiti sa činjenicom da se mala djeca najbolje razvijaju u atmosferi koja je zasnovana na vrijednostima. Svako doba ima svoje vrijednosti. I često se pitamo šta su i kakve su današnje vrijedosti u odnosu na prijašnje. U okvirima ove priče lutka se kreće veoma suvereno. Smatra se najstarijom igračom na svijetu, prisutna je i danas, te zaključujemo da ima svoju univerzalnu vrijednost.

 

 

Sve ovo sam imala na umu kada sam odlučila praviti nešto za malu djecu, ali i za odrasle. Izgled, veličina, materijali od kojih je pravim, vrijeme koje utrošim i ljubav koju unesem u svaku lutku imaju svoje čari. Lutka Adellina je danas u srcima mnogih djevojčica, a u mom će uvijek ostati.

Veoma sam sretna da je moja lutka prva i zvanična lutka u Bosni i Hercegovini. Institut za intelektualno vlasništvo BiH je dodijelilo sertifikate za dizajn BAD16673 i za žig (ime i logo lutke) BAZ1619518, visoka je jedan metar i teška 700 grama. Od tkanine je.

Priča o lutki Adellini

Otkako je nastala u maju 2016. godine još nikada nije prestao postojati interes za Adellinom. U početku je to bio idealan poklon za djevojčice za posebne prilike. Naravno, to je ostalo i do danas. Mnoga rođenja, rođendani, dječiji uspjesi na bilo kojem polju, praznici… rezultirali su divnim poklonom, lutkom Adellinom.

Na moje veliko zadovoljstvo, danas je Adellina pronašla svoje mjesto u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru  i to u privatnim i javnim odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama koje se brinu za djecu sa posebnim potrebama, te u oridinacijama za psihološku pomoć djeci. Lutka Adellina je danas poklon, igračka, sredstvo terapije i sredstvo rada u domenu socijalne pravde kod djece. U 2018. godini sam nominovana za najinovativniju odgajateljicu, a okosnica inovativne prakse u bila upravo Adellina. Tako je navelika vrata ušla u JU za predškolski odgoj i obrazovanje obdanište Travnik. Prva nominacija je bila 2016. godine, obje u organizaciji COI Step by Step u BiH.

Priča o lutki Adellini

Nedavno sam završila obuku u Zagrebu u organizaciji „POU Korak po korak“ za rad sa lutkama koje su isključivo sredstvo rada (ne igračka za igru) za razvoj i uvažavanje različitosti kod male djece. Osobe koje se bave djecom znaju da je veoma važno početi sa razvojem tih komperencija još dok su djeca mala. Uskoro ću početi primjenjivati ovu metode u ustanovi u kojoj radim.

Voljela bih da i sredina u kojoj živim i radim prepozna značaj lutke Adelline, te nastojana moje malenkosti da maloj djeci omogućim što bolje djetinstvo i da ih pripremim za budućnosti i univerzalne vrijednosti koje će im trebati. Ovdje isključivo mislim za zvanične institucije, sugrađani su to već davno učinili i na tome sam veoma zahvalna.

Kao magistrici odgojnih nauka, roditelju, pa i građanki naše BiH veoma teško pada odnos društva i lokalne zajednice prema stručnim i kompetentnim ljudima koji se bave odgojem i obrazovanjem jer je ulaganje u djecu najveća i najvednja investicija koja je stostruko vraća.

 

(Adela Dobrić/ www.travnik-grad.info)