Fotografkinja i stilistica Susanna Hawkins iz Batha u Engleskoj obožava interijere, a njezina ljubav nadahnula ju je da na vlastitom blogu SHnordic, kao i Instagram profilu, dokumentira svoje dizajnersko putovanje. Kao što samo ime bloga i sugerira, na njezin je stil i ukus za uređenje interijera uveliko utjecao skandinavski način života.

“Svoj stil rado nazivam skandi-maksimalizmom. Iako volim minimalne i čiste linije klastičnog skandinavskog dizajna, također u prostoru volim imati više slojeva i različitih dekoracija”, objašnjava Hawkins. Dok su ona i njezina obitelj trenutno u procesu obnove bungalova na dva nivoa, kreativka nas je odvela u svoju bivšu rezidenciju – sanjivu odvojenu viktorijansku kuću koja oduševljava dizajnom, a neke biste ideje uređenja slobodno mogli ‘ukrasti’.

Neka vam tekstura bude važnija od uzorka

Zašto zimu najradije provodimo sklupčani ispod tole dekice ili s vrućom šalicom čaja u rukama? Pa, odgovor je jasan – sviđa nam se taj osjećaj. Fizički dodir važan je dio u zimskim, hladnim danima zbog čega  stilistica Hawkins preferira teksturu nad različitim otiscim, odnosno uzorcima u prostoru.

Neka ne bude sve neutralno

Iako s neutralnim bojama u prostoru nikada ne možete pogriješiti, nemojte se bazirati isključivo na njih jer bi vaš dom mogao izgledati pomalo dosadnjikavo. S time se slaže i stilistica. – Volim prigušene, neutralne boje, ali u kombinaciji s pomalo jačim bojama – kaže Hawkins. Prljavo bijela, ljubičasta i bordo nijanse su koje obično izjednačavamo s početkom proljeća. Međutim, njihovi hladni tonovi čine ih odličnima i za zimu. Rasprostranjene prostirke i svježi božur vraćaju život te određeni dašak dubine u svaki unutarnji prostor.

Postavite prekrivač ili deku na svakom mjestu

A ovdje mislimo na svako sjedište u vašem domu, bez obzira na to radi li se o uredskom stolcu, naslonjaču, stolcima u kuhinji ili pak trosjedu. Nabavite deku koja će vas ugrijati u ovim, sve hladnijim danima te unesite dašak udobnosti te pravog blagdanskog ležernog ugođaja u svoj dom. Možda vam se toliko svide pa ih zadržite tijekom cijele godine!

Ako imate kamin, iskoristite ga

Prvo što Hawkins učini kada temperatura počne padati jest sljedeće – sjedne pred kamin. – U jesenskim danima sve se bazira na pletenim dekama i baršunastim jastucima, svijećama, ali i korištenju kamina- kaže stilistica. Dok u njezinoj kući postoje čak dva različit funkcionalna kamina, veliki smo obožavatelji stvaranja sličnog prizora u upotrebi dekorativnih samostojećih svijeća.

Eksperimentirajte s odabirom rasvjete

Rasvjeta je definitivno jedna od važnijih stvari o kojima trebate voditi računa kada je riječ o uređenju vašeg doma. Poigrajte se s različitim vrstama rasvjete, a koje ćete vrste svjetla odabrati ovisi o mnogim čimbenicima – u koju ju prostoriju smještate, što želite postići time te koliko vam uopće svjetla treba.

Izvor: Jutarnji.hr