Mobilna aplikacija “Digitalni farmer” Kenana Mahmutagića poglašena je za najbolju u BiH na  Regionalnom takmičenju za srednjoškolce. Ova mobilna apliakcija izabrana je za najbolju mobilnu aplikaciju na Regionalnom App izazovu na kojem je učestvovalo po Top 5 timova iz BiH, Srbije i Crne Gore.

 

– Nakon više od godinu dana od proglašenja Digitalnog Farmera za najbolju aplikaciju na Regionalnom app izazovu, radim na proširenju mog projekta. Trenutno sam fokusiran na razvoj iOS verzije mobilne aplikacije i izradu web stranice kako bih omogućio lakši pristup informacijama o Digitalnom Farmeru. Također, pripremam prevod aplikacije na engleski jezik kako bih otvorio mogućnosti ka stranim tržištima. Spreman sam za nove izazove i vjerujem da će ovi koraci donijeti još veći uspjeh za Digitalnog Farmera u budućnosti. – kaže autor aplikacije Kenan Mahmutagić.

Kenan Mahmutagić autor je aplikacije „Digitalni Farmer“ najbolje na Regionalnom app izazovu

U suradnji s gradskom upravom, Kenan planira integrirati Digitalnog Farmera u dRual sistem za poljoprivrednike koji sprovodi gradska uprava grada Gradiška.

-Ovaj sistem omogućuje svim zainteresiranim poljoprivrednicima da putem IoT tehnologije prate uslove svoga zemljišta, kao što su vlaga, temperatura itd. Na taj način, poljoprivrednici će moći donositi pametnije odluke na svojoj farmi, poboljšavajući produktivnost i efikasnost svog poslovanja. Ova integracija predstavlja korak naprijed ka modernizaciji poljoprivrede i unapređenju njene održivosti. – pojašnjava Kenan.

Kenan Mahmutagić autor je aplikacije „Digitalni Farmer“ najbolje na Regionalnom app izazovu

On  planira snimiti promotivni video za Digitalnog Farmera u skorije vrijeme. Video će prikazati kako Digitalni Farmer pomaže jednom poljoprivredniku na različite načine, demonstrirajući njegove korisne funkcije u stvarnom okruženju.

– Kroz ovaj video, želim pokazati kako Digitalni Farmer olakšava svakodnevne zadatke poljoprivrednika i kako im omogućuje da donose informirane odluke za svoje farme. Očekujem da će ovaj video dodatno promovirati Digitalnog Farmera i osvijestiti potencijalne korisnike o prednostima korištenja ove inovativne aplikacije. – navodi autor aplikacije.

Digitalni Farmer trenutno ima preko 500 aktivnih korisnika na Google Play trgovini, prema analitičkim podacima koje imam dostupne. Očekuje da će Digitalni Farmer i u budućnosti biti popularan među poljoprivrednicima, posebno među mlađim poljoprivrednicima.

Kenan Mahmutagić autor je aplikacije „Digitalni Farmer“ najbolje na Regionalnom app izazovu

– Trenutno planiram predstavljanje Digitalnog Farmera i njegovih novih proširenih funkcija u novoj verziji 2.0. Ova nova verzija će uključivati iOS i web aplikaciju, kao i engleski jezik unutar same aplikacije. Planiram održati predstavljanje na jednoj od panel diskusija na predstojećem događaju “Sajamski dani u Gradišci 2024”. Ovaj događaj je sajam koji organizuje gradska uprava Grada Gradiška, obuhvatajući teme poput privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zapošljavanja. Sajam će se održati u periodu od 26. do 28. aprila u Areni Gradiška.

Očekujem da će ovo predstavljanje biti prilika da informišem javnost o novim mogućnostima koje donosi Digitalni Farmer 2.0 i da ostvarim korisne kontakte s potencijalnim korisnicima i partnerima. – kaže Kenan Mahmutagić.Top of Form

Sajamski dani Gradiška 2024 će se održati u Areni Gradiška od 26. do 28. aprila.