Modna revija učenika Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo kao završnica projekta “Budimo ekološki odgovorni – reciklirajmo tekstilni materijal” održana je jučer u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.
Svoje kolekcije su predstavile Ajla Sinanović, Iman Čoralić i i Naida Vilić te članice sekcije za reciklažu.
U okviru projekta, koji je podržala Općina Stari Grad Sarajevo, održane su i radionice za učenike osnovnih škola “Saburina” i “Edhem Mulabdić”, a na reviji su prezentrani radovi bivših i sadašnjih učenika, na temu reciklaže kao i radovi učesnika radionice.
Sve ovo je realizirano pod mentorstvom profesorica Alme Ahmethodžić,  Edite Teparić, Dženane Ramić i Adise Đekić.
Direktor ove škole Samir Pačavar kazao je da je recikliranje tekstilnih materijala postao trend i važan dio borbe protiv prekomjerne potrošnje i zagađenja.
– Tekstilna industrija je drugi najveći zagađivač planete Zemlje i zato je veoma važno probuditi svijet o značaju iskorištavanja starih materijala i tekstila i dati im novu svrhu, veću vrijednost, a usput i postići zaradu – kazao je Pačavar.
Direktor se zahvalio Općini Stari Grad i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH na podršci u realizaciji projekta.
Voditeljice radionica napomenule su da su kroz praktične vježbe, mladi savladali tehnike poput šivanja, oslikavanja tekstila bez šablona te primjene raznovrsnih ukrasnih elemenata. Njihova kreativnost pretvorila je stare majice i tkanine u predivne komade nakita, torbi, nesesera i drugih unikatnih predmeta.
Ovaj projekt nije bio samo prilika za stvaranje, već predstavlja i korak prema očuvanju okoliša.