Promocijom zbirke izvora Codex diplomaticus Regni Bosnae i predavanje o povelji bana Kulina dr. Lejle Nakaš, dr. Nedima Rabića, doc.dr. Dženana Dautovića počelo je ovogodišnje izdanje kulturne manifestacije  “Dani šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019” koje organizira Bošnjačka zajednica culture “Preporod” Travnik. Muzička pratnja na ovom događaju bili su članovi ansambla  “Fugato” iz Zenice.

 

 

Manifestacija “Dani šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka” održava se u znak sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju Žepčaka, alhamijado pjesnika i najhrabrijeg bošnjačkog intelektualca tokom razdoblja osmanske vladavine u BiH. Abdulvehab Ilhamija Žepčak rođen je 1773. godine u Žepču, a pogubljen je 1821. godine u Travniku.

Jedan je od rijetkih koji je u onom vremenu pisao na bosanskom jeziku. Osim na bosanskom pisao je i na turskom i nešto malo na arapskom jeziku. Poezija mu je uglavnom sufijska, mistička. On je jedan od mnogih pisaca koje je riječ, ali istinita i pravedna riječ, koštala života.

Travnički “Preporod” se nizom manifestacija prisjeća šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka

Ono po čemu je bio i ostao prepoznatljiv jeste njegova pjesma “Čudan zeman nastade“. Zbog ove pjesme je došao u sukob sa tadašnjim vezirom Dželaludin-pašom (Dželalijom). Upravo ova kasida je bila razlog njegovog pogubljenja 1821. godine u Travniku. Turbeta hrabrog pjesnika Ilhamije i njegovog krvnika, vezira Dželaludin-paše, u Travniku su udaljena nekih stotinjak metara.

Travnički “Preporod” se nizom manifestacija prisjeća šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka

Ovogodišnje izdanje manifestacije “Dani šejha Abdullvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019” ljubiteljima kulture i umjetnosti ponudit će 14 događaja,a završava 19. decembra.