Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, uz saglasnost  Saveza računovođa, revizora i finansijskih radnika Federacije BiH, organizovalo je naučno – stručnu konferenciju FIRA 2019. pod nazivom „Finansijsko – računovodstvena i revizorska profesija u funkciji jačanja tržišne ekonomije“.

 

 

Cilj Konferencije, kojoj su prisustvovali brojni stručnjaci iz ove oblasti, jeste pružanje naučnog i stručnog doprinosa u oblasti finansijsko – računovodstvene i revizijske profesije.

O značaju naučno – stručnih konferencija, koje se održavaju u organizaciji ove visokoškolske ustanove, ovom prilikom govorio je rektor Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“ prof. dr. Mirko Puljić i izvršna direktorica doc. dr. Maja Pločo, dok je uvodnu riječ  dao doc. dr. Edin Glogić, predsjednik Odbora za KPR, Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH.

Nakon izlaganja učesnika konferencije FIRA 2019. održana je i panel diskusija  na  kojoj je bilo govora o: političkim, ekonomskim i socijalnim mjerama za zaustavljanje negativnog demografskog trenda, te pravcima razvoja bh. privrede sa posebnim osvrtom na SBK.

U Travniku održana naučno- stručnu konferenciju FIRA 2019

Učesnici na panel diskusiji su bili: Muhamed Softić  iz Ureda za evropske integracije Vlade SBK, Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje SBK, Stipo Franić, vlasnik TPU „Best“  iz Travnika, Bojana Link, direktor preduzeća „ALFA  COMMERCE“  iz Busovače, a kao pozitivan primjer poduzetništva mladih u BiH, predstavile su se: Adila Horić iz Travnika, te Iva i Sara Kordić iz Busovače.

Ovakvim naučno – stručnim konferencijama Sveučilište/Unverzitet “Vitez” nastoji podstaknuti stručnjake iz privrede i naučne radnike na istraživanju stvarnih događaja i donošenju prijedloga za stvaranje novih rješenja u oblasti finansija, računovodstva, revizije, poduzetništva, prava, IT-a, a sve sa ciljem prevazilaženja negativnih društveno – ekonomskih trendova i jačanja tržišne ekonomije Bosne i Hercegovine.