Bošnjačka zajednica kulture Preporod Travnik, svake godine, kroz kulturnu manifestaciju Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka, nastoji nastaviti i proširiti saradnju s drugim društvima Preporoda u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da ovogodišnja manifestacija teče u znaku obilježavanja jedne nesvakidašnje obljetnice – 830 godina Povelje bana Kulina, bilo je logično pozvati Preporod iz Novog Travnika da predstavi svoj rad na zaštiti srednjovjekovnih nekropola, naglasila je Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK “Preporod” Travnik, na početku Promocije nekropole stećaka “Maculje”, programa koji je održan u Otvorenom književnom atelijeru u Rodnoj kući Ive Andrića, u Travniku.

 

 

O nekropoli stećaka “Maculje”, jednoj od najvećih i najljepših u Bosni i Hercegovini, govorio je Džemil Jakić, sekretar Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Novi Travnik, čovjek koji je u aktivnostima na zaštiti srednjovjekovnih nekropola i njihovoj prezentaciji uključen od samoga početka. Kako je naglasio gosp. Jakić, riječ je o području koje je udaljeno od Novog Travnika 20-tak km, a obuhvata 101 stećak i 16 krstača. Nekropola “Maculje” je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2007. godine, a 2016. godine je uvrštena na UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine.

BZK „Preporod“ Novi Travnik predstavio aktivnosti na zaštiti nekropole stećaka Maculje

Uz videoprezentaciju, Jakić je prisutne upoznao s radom novotravničkog Preporoda na zaštiti i drugih srednjovjekovnih nekropola na području općine Novi Travnik, kao i s projektom obnove Stare džamije u Šenkovićima. Također, u toku je i realizacija restauracije spomenika žrtvama fašističkog terora “Smrike”.

On je za lokalitete srednjovjekovnih nekropola na području općine Novi Travnik uspio zainteresirati i lokalnu zajednicu, kao i stručnjake za tu oblast, ali i privrednike koji su svojim sredstvima potpomogli realizaciju određenih segmenata projekta, pa su danas ti lokaliteti očišćeni i redovno održavani te obilježeni turističkom signalizacijom.

Na pomolu su već novi projekti kojima će se ovi lokaliteti dodatno obraditi, zaštititi i konzervirati, i uvrstiti u turističku ponudu ovoga područja.

Jakić je, također, istakao da je u sve projekte uključena struka te da se svi projekti realiziraju u skladu s propisima i uz dobivanje potrebnih dozvola. Mada je pojedincu, iza kojeg stoji udruženje kakvo je “Preporod”, ponekad teško savladati sve administrativne prepreke i doći do potrebnih sredstava, nemjerljivo vrijedni rezultati su očiti i, prema riječima gosp. Jakića, vrijedni truda.

U travničkom “Preporodu” ističu svoj ponos zbog uvrštavanja ove promocije u kulturnu manifestaciju “Dani Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019.”.