Ambasada  Bosne i Hercgovine u Republici Italiji je u saradnji sa Počasnim konzulatom BiH, Privrednom komorom Ligurije i uz podršku Unicredit banke iz Đenove organizovala u Đenovi prvi Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Italija.

Poslovni forum je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Slavko  Matanović, a učesnike foruma su pozdravili i počasni konzul BiH u Liguriji Rinaldo Morinoni , menadžer Unicredit banke za poslovne odnose Luca Ranieri i predsjednik Privredne komore Đenove Giovanni Mondini.

Na skupu su se okupili predstavnici preko 50 kompanija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Predstavnik Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić je predstavio prisutnima podatke o dosadašnjim ulaganjima italijanskih kompanija u Bosnu  i Hercegovinu, neiskorištene   potencijale, atraktivne investicione projekte iz svih sektora   i   prednosti za  investiranja u BiH kao i činjenjice o rastućoj spoljno trgovinskoj razmjeni Italije i BiH .

Predstavnik Agencije za strane investicije Italije (ICE) Romano Baruzzi, je zahvalio predstavniku FIPA-e za sveobuhvatno    izlaganje    o dosadašnjoj  uspješnoj saradnje Italije i BiH u oblastima direktnih stranih investicija i trgovinske razmjene.

Tokom B2B razgovora italijanske kompanije su izrazile najveći interes za ulaganje u projekte turizma, a pažnju su im privukli i projekti iz oblasti građevinarstva, metaloprerađivačkog  i energetskog sektora.

Skupu su se obratili i  predsjednik  regije Ligurije Giovanni Toti, zamjenik gradonačelnika grada Genove, Stefano Balleari i savjetnik ministra spoljnjih poslova BiH, Saša Čekrlija.