Nakon višemjesečnog pješačenja na putu beznađa i nade Pakistanac Adil Amanet toplinu doma osjetio je uz porodicu Husić iz Tuzle, piše Klix.ba.

Ova humana porodica je s hladnog betona sklonila 25-godišnjeg migranta i olakšala mu životnu borbu, a osmijeh na njegovom licu pokazuje koliko uživa u gradu soli u kojem uči i bosanski jezik.

Adil Amanet je 2017. godine u potrazi za boljim životom odlučio napustiti rodni Pakistan.

Sam je krenuo prema Grčkoj, a laganim koracima, uz sve nedaće, prije mjesec je stigao do Bosne i Hercegovine.

Na platou Glavne autobuske stanice u Tuzli, u nehumanim uslovima boravio je tri sedmice. Spletom, po njega sretnih okolnosti, s hladnog betona, prehlađenog i promrzlog sklonila ga je porodica Husić u čijem stanu živi već nekoliko dana.

Dom porodice Husić u kontinuitetu je ispunjen njihovim prijateljima koji se osjećaju kao kod svoje kuće.

Za pozitivnu atmosferu, ali i to da gostima ništa ne fali zadužena je Adira Husić koja već godinu iskazuje svoju humanu stranu pomažući migrantima koji borave na platou Glavne autobuske stanice u Tuzli. U svemu tome joj pomažu i suprug Jasminko, sin Ismar i kćerka Edita.

Na društvenoj mreži Facebook prije nekoliko dana sam vidjela da tuzlanski volonteri traže pomoć za zbrinjavanje jednog migranta koji je imao upalu zuba, međutim zbog njihovog specifičnog međusobnog odnosa u kojem idu u grupama, nije ih bilo moguće sve smjestiti u moj stan. Na kraju, pomoć je trebala jednom finom mladiću koji je bio prehlađen i izuzetno stidan te sam sa sinom i njegovom djevojkom otišla po njega. Bio je to Adil koji je unio posebnu atmosferu u naš život”, kaže Adira na samom početku razgovora za Klix.ba.

Glavnu autobusku stanicu okovanu mrazom Adil je sada zamijenio toplom sobom koju ima u stanu Husića.

Svako jutro prilično rano se budi, a kako bi mu dan bio što ispunjeniji Adira i Ismar ga sa sobom vode na posao.

Za veoma kratko vrijeme Adil se “podvukao pod kožu” i svim prijateljima ove tuzlanske porodice koji vole provoditi vrijeme u njegovom društvu.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.