U organizaciji Odsjeka za matematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta i Kluba matematičara Edukacijskog fakulteta (EFT)  i Fakulteta za tehničke studije (FTS), na Univerzitetu u Travniku danas je svečano otvorena Druga matematička olimpijada na području Srednjobosanskog kantona. Učešće na Olimpijadi uzelo je ukupno 35 srednjoškolaca sa područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

 

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio dekan Edukacijskog fakulteta, prof. dr. Hazim Selimović. Uz izraze dobrodošlice na Univerzitet, dr. Selimović je istakao da je Olimpijada prilika da učenici pokažu ljubav prema matematici, razbiju predrasude o ovoj nauci te da Olimpijada bude podstrek za istraživačke aktivnosti iz oblasti matematike. Učenicima je zaželio da vrijeme provedeno na Univerzitetu bude, prije svega, ugodno i lijepo te da vlada olimpijski duh, kako to Olimpijada i zaslužuje.

 

Prisutnima se obratio i dobrodošlicu zaželio i predsjednik naučnog odbora Druge matematičke olimpijade, mr. Ahmed Palić. Nakon pozdravnog obraćanja mr. Palić je dao detaljne upute vezane za pravila i način realizacije takmičenja.

 

This slideshow requires JavaScript.